Deputații au modificat  Ordonanţa Guvernului 8/2010 pentru modificarea Ordonanţei 15/2002 privind aplicarea tarifelor de utilizare şi de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, fiind introduse la Comisia de specialitate de transporturi aceste exceptări de la plata rovinietei.

Ordonanţa prevedea scutirea de la plata rovinietei doar a unităţilor MApN, MAI, serviciile de ambulanţă, comunitare pentru situaţii de urgenţă, Compania de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale.

În urma unui amendament depus de câțiva deputaţi PNL,  autovehiculele Crucii Roşii au fost și ele scutite de la plata tarifului de utilizare şi trecere pe reţeaua de drumuri naţionale.

De asemenea, într-un amendament al deputatului PDL Cezar Preda se arată că sunt exceptate de la plata tarifului de utilizare şi trecere pe reţeaua de drumuri naţionale vehiculele deţinute în proprietatea sau, după caz, folosite în baza unui drept legal, conform datelor înscrise în certificatul de înmatriculare, de unităţile Ministerului Apărării Naţionale, dar și ale Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi ale Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

"Prin amendamentul liberalilor, adoptat de Comisia pentru transporturi, este completat cadrul legislativ în vigoare astfel încât Crucea Roşie, care intervine în caz de dezastre în vieţile oamenilor şi care asigură comunităţilor locale sprijin logistic în situaţii dificile, va beneficia de un important suport prin exceptarea de la plata tarifului de utilizare a infrastructurii", a declarat deputatul liberal Dan Simedru, citat de Agerpres.

În raportul Comisiei se mai arată că, în cazul schimbării numărului de înmatriculare a vehiculului, rovinieta îşi menţine valabilitatea în condiţiile în care în baza de date a autorităţii de înmatriculare este operată modificarea respectivă. Autoritatea de înmatriculare este obligată să asigure, pe bază de protocol, accesul zilnic al Companiei de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România la baza de date privind modificările cu privire la schimbarea numărului de înmatriculare.