„Autoservire nerușinată”: Majorări salariale pentru funcționarii UE în valoare de 200 de milioane de euro

„Autoservire nerușinată”: Majorări salariale pentru funcționarii UE în valoare de 200 de milioane de euro sursă: arhivă

Cei aproximativ 40.000 de funcționari ai Uniunii Europene (UE), care reprezintă statele membre la Bruxelles și se întâlnesc regulat pentru a discuta pe diverse subiecte politice, economice etc, au primit un anticipat cadou de Crăciun - creșteri salariale. Costurile suplimentare ale majorării veniturilor pentru contribuabilii UE cresc cheltuielile cu 200 de milioane de euro, potrivit unui raport al Comisiei Europene. 

200 de milioane de euro în plus la salariile funcționarilor UE. Europarlamentarii de la Bruxelles au primit cadoul perfect de Crăciun. Veniturile oficialilor europeni vor crește retroactiv, de la data de 1 iulie 2022, cu un procent de 1,9%, potrivit unui raport al Comisiei Europene.

Majorări salariale pentru funcționarii UE

Cel mai mic salariu de bază al unui funcționar public european crește cu 57 de euro, ajungând la 3.057 de euro. Cel mai mare salariu de bază crește cu aproape 400 de euro, ajungând la 21.163 de euro pe lună. Împreună cu indemnizațiile, dacă e să facem câteva calcule, vorbim de creșteri salariale chiar cu aproximativ 500 de euro.

Salariul de bază al unui comisar european crește la 23.809 euro (+444 euro), iar cel al președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen (CDU), cu până la 545 de euro, ajungând la 29.205 euro (împreună cu indemnizațiile, în jur de 34.000 de euro) .

Ne puteți urmări și pe Google News

Dietele europarlamentarilor cresc cu 171 de euro, ajungând la 9.166 euro.

Ce se întâmplă cu salariile românilor

Între timp, în România are loc, la momentul redactării acestui articol, o ședință de Guvern în care se va aborda și subiectul creșterilor salariilor, a alocațiilor și a pensiilor. Premierul Nicolae Ciucă a făcut o serie de declarații legate de Ordonanțele de urgență prin care se stabilește majorarea veniturilor.

„Decidem creșterea indemnizației sociale pentru pensionari cu 25%, de la 800 de lei la 1000 de lei, începând cu anul 2022.

De asemenea, majorăm alocația de stat și instituim acordarea de anul viitor a unei indemnizații suplimentare pentru persoanele cu dizabilități, respectiv a 13-a indemnizație. Mai exact, alocația de stat pentru copii crește la 600 de lei pentru copiii în vârstă de până la 2 ani, sau până la 3 ani în cazul celor cu dizabilități.

De asemenea, alocația de stat va crește la 243 lei pentru copiii cu vârstă între 2 și 18 ani, dar și după această vârstă pentru tinerii care urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, până la terminarea acestora.

Doresc să subliniez că alocația de stat se cumulează cu indemnizația lunară, cu stimulentul lunar, sau stimulentul de inserție.

Printr-o altă măsură stabilim acordarea în mod excepțional a unei indemnizații suplimentare, cea de-a 13-a, pentru persoanele cu dizabilități, indiferent de venituri. Indemnizația compensatorie se acordă o singură dată, anul următor, în luna ianuarie”, sunt primele declarații ale premierului Nicolae Ciucă.

„Autoservire nerușinată”

Michael Jäger, secretarul general al Asociației Contribuabililor Europeni (59), a comentat situația în cauză catalogând-o drept o „autoservire nerușinată a sectorului public”.

El a spus că oficialii UE transmit un „semnal absolut greșit, mai ales în acest moment liderii politici cer economii și înțelegere din partea cetățenilor”.

„Uniunea Europeană trebuie să dea urgent exemplu. Acest lucru arată cât de mult s-a îndepărtat Europa de cetățeni”, a subliniat secretarul general al Asociației Contribuabililor Europeni, Michael Jäger, pentru ziarul nemțesc Bild.