Autoritatea electorală moldoveană consideră votul electronic reprezintă un mare avantaj. Schimbare fundamentală
- Nichituș Victor
- 2 iulie 2022, 11:15
Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic, partid extraparlamentar, consideră însă că implementarea votului electronic ar face posibilă falsificarea alegerilor
Secretarul Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova, Alexandr Berlinschii, a prezentat astăzi propunerile de modificare a Codului electoral și legislația conexă, precum și Conceptul sistemului de vot prin internet „e-Votare” în cadrul Forumului de discuții „Implementarea Votului electronic în Moldova și Dreptul la vot al Diasporei moldovenești”, organizat de Institutul Republican Internațional.
Care sunt beneficiile votului electronic
Evenimentul a reunit reprezentanți ai serviciului diplomatic din Moldova, partide politice, organizații neguvernamentale locale și internaționale dar și instituții ale statului moldovean implicate în procesul de implementare a votului electronic,
Reprezentantul autorității electorale moldovene a spus că prin implementarea acestui sistem, procesul de votare va fi mult mai accesibil, se va reduce timpul de votare și vor fi eliminate rândurile la secțiile de vot. „Votul electronic are o serie de beneficii notabile, precum: confortul alegătorului, operativitatea, garantarea exercitării dreptului la vot pentru cetățenii din străinătate sau a celor aflați în imposibilitate de a veni la secția de votare”, a menționat Alexandr Berlinschii, secretar al autorității electorale moldovenești.
Votul electronic face imposibilă o numărătoare paralelă
În același timp, Mihail Poleanschi, fruntaș al Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic, a declarat că, noul concept „e-Votare”, aprobat de autoritatea electorală moldoveană la data de 27 iunie curent, implică mai multe riscuri. „Votarea prin internet, în contextul realităților noastre, va priva societatea civică și politică de posibilitatea controlării procesul votării, iar întâi de toate – de efectuarea totalurilor și verificarea rezultatelor. Opoziția pierde posibilitatea numărării paralele a voturilor. De asemenea, nu e clar cât de bine va fi respectată secretul procesului de vot. Mai mult, serviciile speciale vor primi atribuții îndoielnice pentru asigurarea siguranței implementării proiectului elaborat de Comisia Electorală Centrală. Toate acestea vor provoca noi, și mai periculoase, conflicte în societate”, a subliniat politicianul moldovean.
Reprezentantul partidului extraparlamentar, a făcut un apel către toate formațiunile politice din Republica Moldova pentru participarea la o masă rotundă în care vor fi dezbătute și analizate aceste riscuri pentru ca în finală să fie adoptată „ o poziție politică comună privind neadmiterea falsificărilor cinice prin implementarea sistemelor contemporane de vot, adică a votului electronic”.