Austrai adoptă o reformă controversată a legii Islamului din 1912

Austrai adoptă o reformă controversată a legii Islamului din 1912

Parlamentul Austriei urma a adoptat, azi, o nouă legislaţie ce reglementează statutul comunităţii musulmane, interzicând finanţarea imamilor din fonduri externe, pentru a evita derivele radicale.

Noul text, prezentat de guvernul marii coaliţii de stânga-dreapta aflată la putere la Viena, modernizează precedenta „lege privind islamul', promulgată încă din 1912, după anexarea Bosniei şi Herţegovinei la Imperiul Austro-Ungar.

Potrivit tânărului ministru conservator pentru integrare al Austriei, Sebastian Kurz, noua lege este destinată 'să acorde mai multe drepturi musulmanilor, dar să şi combată în mod clar derivele'.

Austria, ţară cu 8,5 milioane de locuitori, numără astăzi circa 560.000 de musulmani, majoritatea de origine turcă şi bosniacă, dar şi cecenă şi iraniană.

Ne puteți urmări și pe Google News

Elaborat în decurs de doi ani, noul text nu este legat în mod direct de atentatele islamiste din Europa, însă a căpătat un nou contur după ce aproape 200 de persoane din Austria, inclusiv femei şi copii, s-au raliat jihadiştilor din Siria şi Irak.

Pentru a limita riscurile de îndoctrinare şi pentru a promova 'un islam cu caracter european', potrivit exprimării lui Kurz, noua lege interzice finanţarea de organizaţii culturale şi a imamilor din fonduri externe. De asemenea, noua lege cere ca aceştia să cunoască limba germană.

Textul prevede, pentru prima dată, dreptul musulmanilor de a dispune de serviciile unui imam în armată, în spitale, case de bătrâni şi închisori, precum şi de dreptul la mâncare halal, inclusiv în şcolile publice.

Legea, care asigură o funcţionare instituţională a principalei federaţii musulmane din Austria, IGGO, stipulează de asemenea că cele circa 450 de organizaţii musulmane ale ţării vor trebui să dea dovadă de 'o abordare pozitivă din partea societăţii şi statului' pentru a fi agreate.