Cât costă un gram de aur în 2024. Evoluția prețurilor

Cât costă un gram de aur în 2024. Evoluția prețurilor Sursa foto Arhiva EVZ

Aurul a fost perceput întotdeauna drept un metal prețios și valoros, păstrându-și acest statut până azi. Anul acesta, prețul unui gram de aur s-a schimbat.

Bijuteriile din aur au o importanță specială în rândul celor interesați de investiții solide. Aurul a fost perceput întotdeauna drept un metal prețios și valoros, păstrându-și acest statut până azi. Egiptenii asociau aurul cu Zeul Soarelui, Ra, fiind folosit pentru crearea bijuteriilor și a măștilor funerare.

Apoi, aurul a fost declarat un simbol al puterii și opulenței. Doar nobilii își permiteau să aibă bijuterii din aur.

Atenție de la cine cumpărați aurul

În prezent, aurul continuă să prezinte interes pentru investitorii români, însă sursa aleasă pentru achiziționare este foarte importantă. Există și foarte multe înșelăciuni și este bine să cumperi de la magazinele mari.

Ne puteți urmări și pe Google News
aur

Cât costă un gram de aur în 2024. Prețurile s-au schimbat. Sursa Foto -Dreamstime

În România, câteva bănci pun la dispoziție posibilitatea de a cumpăra aur, sub formă de lingouri bătute sau turnate și monede de diverse mărimi și gramaje, fiind vorba despre o sursă sigură. Există și numeroși furnizori mai mici, dar nu ai garanția au bijuterii autentice.

Cât costă un gram de aur în 2024

La data de 5 februarie 2024, prețul unui gram de aur a atins valoarea de 301.2057 de lei, cu o ușoară scădere față de 301.8048 de lei, pe 2 februarie, conform raportului oferit de cursbnr.ro.

aur

Cât costă un gram de aur în 2024. Prețurile s-au schimbat. Sursa Foto -Dreamstime

Pe de altă parte, în luna decembrie a anului trecut, prețul aurului se învârtea în jurul valorii de 295.7712 de lei. Agențiile de amanet oferă, pentru un gram de aur, în jur de 170 de lei, pentru 14k, 210 lei, pentru 18k, și 260 de lei pentru 22k.

Cum se curăță aurul

Bijuteriile din aur își pot pierde strălucirea și din cauza depunerilor de praf sau de murdărie și mai ales dacă ai obiceiul să nu le dai jos, atunci când faci baie. Acestea se curăță cu substanțe speciale. Dacă acestea conțin pietre prețioase, atunci grija este dublă, deoarece se va ține cont și de tipul de piatră și specificațiile de întreținere a acesteia.

Păstrează-le departe de argint! Aurul este un metal mai moale, astfel încât bijuteriile din argint sau alte metale le pot provoca cu ușurință zgârieturi.