Afirmaţia lui Orban se produce pe fondul declaraţiei de marţi a ministrul Justiţiei care a l-a taxat pe Augustin Lazăr după evenimentele sîngeroase din 10 august. „Cine se scuză se acuză (…). Eu nu cunosc nici un fel de temei serios pentru acţiunea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de declanşare a evaluării manageriale în cazul procurorului general. Ca atare, rămân cu această suspiciune că de fapt declanşarea acestei evaluări face parte dintr-un plan bine pus la punct al coaliţiei de guvernământ, care doreşte să numească clienţi fideli în fruntea tuturor instituţiilor, pentru a le controla politic şi de asemenea în cazul anchetei privitoare la reprimarea brutală a manifestaţiei diasporei, sunt convins că unul dintre motivele pentru care a făcut acest anunţ ministrul Justiţiei este acela de a pune presiune asupra Parchetului de pe lângă ÎCCJ şi mai ales asupra procurorului general şi asupra procurorilor care anchetează reprimarea manifestaţiei paşnice din zece august”, afirmă Orban.

Chestionat cu privire la urmările evaluării lui Augustin Lazăr, liderul PNL a replicat: „Bănuiesc că Tudorel Toader a demarat această procedură cu intenţia evidentă de a-l schimba. Din punctul meu de vedere, nu există nici un motiv serios pentru iniţierea demersului de schimbare a domnului Augustin Lazăr. Este un om cu o carieră solidă în spate, un om integru, un om modest, un om care de când e la conducerea Parchetului de pe lângă ÎCCJ, a avut rezultate în activitate”.

În ceea ce priveşte existenţa unor protocoale secrete între SRI şi instituţii din justiţie, el spune că „depinde de ce conţine un astfel de protocol".

"Dacă se referă strict la colaborarea în zona de siguranţă naţională, fără să aibă interferenţe în alte zone, nu văd de ce acest protocol ar putea să aibă vreo consecinţă negativă sau să fie privit cu suspiciune de opinia publică. Atâta timp cât ministrul Justiţiei a fost informat şi mai mult ca sigur a primit un exemplar după acest protocol, dacă ar fi găsit ceva ilegal, ar fi avut posibilitatea să se manifeste şi să intervină în privinţa acestui protocol”, a precizat Orban.