Au trecut 20 de ani de la introducerea monedei euro. România încă își menține angajamentul de aderare

Au trecut 20 de ani de la introducerea monedei euro. România încă își menține angajamentul de aderare Sursa: wikipedia.org

Anul 2002 a venit cu un moment extrem de important la nivelul Uniunii Europene. În urmă cu 20 de ani, euro era introdus în 12 țări: Austria, Belgia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia și Spania. România nu a reușit nici astăzi să îndeplinească toate criteriile pentru aderarea la zona euro.

Prima regiune care a inaugurat noua monedă, pe 1 ianuarie 2002, ora 20.00 GMT, a fost Reunion, insulă situată în Oceanul Indian. La interval de două ore, euro a intrat în circulație în Finlanda și apoi în Grecia. Începând cu ora 23.00 GMT, Germania, Austria, Belgia, Spania, Franța, Italia, Luxemburg și Olanda au inaugurat noua monedă. Ulterior, începând cu ora 00.00 GMT, Irlanda și Portugalia au fost adăugate pe lista UE cu monedă euro, potrivit potrivit ecb.europa.eu și Agerpres.

Istoria monedei euro începe, de fapt, pe 1 iulie 1990. Atunci a debutat prima fază a uniunii economice și monetare (UEM). După mai bine de doi ani a fost definitivată Piața Unică, iar pe 1 ianuarie 1994 a început faza preparatorie a uniunii economice și monetare. În același an a fost înființat și Institutului Monetar European, când statele membre UE au acționat pentru combaterea deficitelor bugetare și pentru atingerea convergenței economice.

În decembrie 1995, Consiliul European a adoptat denumirea de „euro”⁣ pentru moneda unică. Denumirea monedei a fost un pas important pentru pregătirea tranziției la moneda unică, determinând parțial acceptabilitatea Uniunii Economice și Monetare de către public, potrivit publications.europa.eu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Anul 1998 aduce un pas important pentru Uniunea Europeană. Pe 2 mai, la summit-ul de la Bruxelles, liderii UE au aprobat lista celor 11 țări participante la primul val: Austria, Belgia, Finlanda, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Țările de Jos, Portugalia și Spania. Marea Britanie, Danemarca și Suedia au optat pentru amânarea participării la euro.

Tot în 1998, Banca Centrală Europeană își începe activitatea la Frankfurt și hotărăște aceeași politică monetară pentru întreaga zonă euro. Din acest moment, piețele financiare funcționează în euro, iar datoria publică este estimată în moneda unică. Din 1 ianuarie 2000, băncile încep să emită cecuri în euro, iar clienții acestora pot plăti atât cu cecurile cât și cu cărțile de credit.

Cum arată zona euro astăzi?

Astăzi, 19 dintre cele 27 state membre UE au adoptat euro ca monedă unică, ele formând zona euro. Statele care fac parte din această zonă sunt: Austria, Belgia, Cipru, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Ţările de Jos, Portugalia, Slovacia, Slovenia şi Spania.

Euro este folosit și de alte țări, fie ca mijloc legal de plată, fie din motive practice. Este vorba despre statele vecine UE sau despre fostele colonii. În total, euro este folosit de aproximativ 343 milioane de cetățeni europeni.

Deoarece este o monedă extrem de folosită, euro a devenit a doua monedă internațională, fiind clasată imediat după dolar. Dacă privim din punct de vedere al numerarului aflat în circulație, euro a reușit să detroneze moneda americană.

Monedele euro au următoarele opt valori: 1 cent, 2 cenți, 5 cenți, 10 cenți, 20 cenți, 50 cenți, 1 euro și 2 euro. La rândul lor, bancnotele de euro au valorile: 5 euro, 10 euro, 20 euro, 50 euro, 100 euro, 200 euro și 500 euro.

România nu a aderat încă la zona euro, dar își menține angajamentul

Toate statele membre UE sunt obligate să introducă moneda euro, singura excepție fiind Danemarca. Aceasta dispune de o “clauză de neparticipare” în tratatele UE și care este scutită de obligația de a adopta moneda euro, arată consilium.europa.eu.

România face și ea parte din statele care au adoptat moneda euro, ceea ce înseamnă, practic, că este participant cu drepturi depline la Uniunea Economică și Monetară, odată cu îndeplinirea tuturor condițiilor necesare, respectiv a criteriilor de convergență nominală (stabilitatea prețurilor, finanțele publice, stabilitatea cursului de schimb, ratele dobânzilor pe termen lung), juridică şi reală (indicatori, precum nivelul PIB/locuitor, productivitatea muncii, energointensivitatea, etc), notează site-ul Băncii Naţionale a României, www.bnr.ro.

În 2020, când a fost elaborat Raportului de Convergență al Băncii Centrale Europene, România îndeplinea doar o parte din o parte din criteriile de convergență nominală și din cele de convergență juridică, potrivit BNR.

Prin Programului de Convergenţă 2021-2024, România își menține angajamentul de aderare la zona euro. Din cauza pandemiei provocate de virusul SARS-Cov-2, Guvernul se concentrează mai mult pe minimizarea efectelor sociale și economice negative ale pandemiei.