Evenimentul Zilei > International > Au petrecut Crăciunul pe barcă. Peste 300 de migranți au fost refuzați de două țări
Au petrecut Crăciunul pe barcă. Peste 300 de migranți au fost refuzați de două țări

Au petrecut Crăciunul pe barcă. Peste 300 de migranți au fost refuzați de două țări

Peste 300 de migranți au fost salvați de un ONG spaniol, după ce au plutit pe mare zile bune, fiind refuzați de Italia și Malta.

O barcă a organizației Proactiva Open Arms a sosit în Spania, vineri dimineața, cu cei 311 migranții salvați în urmă cu câteva zile de pe coasta Libiei. Ei au petrecut Crăciunul pe barcă, deoarece după ce au primit undă verde din partea Spaniei, a mai durat o săptămână până au ajuns. Printre aceștia erau și copii.

 

Migranții, veniți din Somalia, Nigeria și Mali, au fost găzduiți de Crucea Roșie, care le-a oferit îmbrăcăminte, hrană și asistență medicală. Încă de pe 21 decembrie au fost salvați din trei bărci care nu prezentau siguranță. În aceste zile petrecute pe mare, după ce au fost refuzați de Italia și Malta, Libia, Franța și Tunisia nu au răspuns solicitării ONG-ului de a-i primi pe migranți, potrivit ParisMatch.

 

O femeie a născut, în timpul traseului, pe o plajă din Libia și a fost evacuată, împreună cu copilul, cu un elicopter.

După refuzul Romei de a primi migranții salvați vineri, Oscar Camps, fondatorul ONG-ului spaniol, l-a atacat pe Matteo Salvini, premierul italian, pe Twitter. „Retorica și mesajul tău se vor termina, la fel ca orice altceva din viață. Dar știți că, în câteva decenii, urmașii voștri vor fi rușinați de ceea ce faceți și veți spune ", a transmis el, potrivit sursei citate.

 

Trecerea Mării Mediterane Centrale este cea mai periculoasă pentru migrația ilegală. Peste 1.300 migranţi au murit în timpul traversării către coastele italiene şi malteze de la începutul anului, potrivit ultimelor date prezentate de Organizaţia Internaţională a Migraţiilor (OIM), actualizate la 19 decembrie.

Spania a devenit,, din această vară, principala poartă de intrare a migranţilor ilegali în Europa, devansând Grecia şi Italia. Peste 56.000 de migranţi au sosit în această ţară pe mare, de la 1 ianuarie, iar 769 au murit în timpul traversării.