Termenul limită la care expiră formularele de înregistrare online este 11 septembrie 2019. Alegătorii vor trebui să atașeze pe site-ul creat și administrat de AEP o copie scanată sau fotografia actului de identitate pentru a le fi validată solicitarea. În același timp, în formularele respective, votanții din străinătate își vor trece date de bază precum numele, prenumele, CNP-ul, localitatea și statul în care doresc să își exercite dreptul la vot.

Birocrația rezumată la un formular

„Alegătorul care doreşte să se înscrie pentru votul prin corespondenţă trebuie să completeze un formular online, în care să menţioneze numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de domiciliu sau de reşedinţă, adresa de e-mail, precum şi opţiunea de transmitere în ţară sau la reprezentanţa diplomatică a votului exprimat prin corespondenţă.

La acest formular, alegătorul trebuie să anexeze copia scanată sau fotografia actului de identitate şi a documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine. Lista documentelor care dovedesc dreptul de şedere în străinătate este cuprinsă în Ordinul 500/2016 privind documentele care atestă reşedinţa în străinătate în vederea exercitării dreptului de vot la alegerile parlamentare din anul 2016”, se arată în comunicatul de presă emis de AEP.

5 zile până la confirmare

După ce au completat toate informațiile, alegătorii vor primi un mail de control pentru ca înregistrarea să poată fi aprobată. AEP va confirma finalizarea procedurii în maximum 5 zile de la validarea mesajului de verificare.

Vot extins pentru românii din diaspora

Președintele AEP Constantin Mitulețu-Buică a declarat, recent, că românii din străinătate vor putea vota între 8 și 10 noiembrie pentru alegerile prezidențiale din primul tur datorită unei hotărâri de Guvern. Pentru al doilea tur al scrutinului prezidențial, alegătorii din afara țării își vor putea exprima opțiunea politică între 22 și 24 noiembrie.

„Ca importanță pentru acest moment avem hotărârea de Guvern prin care s-a stabilit data alegerilor 10 noiembrie, pentru străinătate este 8-9 și 10 așa cum spune legea, fie că este vorba pentru secția de votare din cadrul misiunilor diplomatice, fie că e vorba de secțiile de votare organizate în afara lor. Și în țară avem ziua de 10 noiembrie ca zi a primului tur de scrutin, programul clasic 7:00-21:00, iar în turul al doilea, la fel 24 noiembrie, și în străinătate 22, 23 și 24”, a spus șeful AEP.

El a mai menționat că instituția pe care o conduce va colabora cu ministerele care au atribuții în organizarea alegerilor prezidențiale pentru a promova scrutinul și noile măsuri pentru extinderea timpului alocat votării.