Au desenat pe un perete și au câștigat 6,7 milioane de dolari. Cine va plăti?

Au desenat pe un perete și au câștigat 6,7 milioane de dolari. Cine va plăti?

Un proces răsunător a fost încheiat de Instanța Supremă.

Mai mulți artiști care sunt pasionați de grafitti au câștigat un proces care s-a întins pe parcursul mai multor ani. Tot scandalul a pornit după ce o lucrare realizată pe o clădire din New York a fost distrusă de proprietarul Jerry Wolkoff. Astfel de desene, pictate pe reții clădirilor de depozite vechi din Queens au devenit o „mecă a graffiti-ului” cunoscută sub numele de 5Pointz.

Lucrarea în discuție a fost realizată de 21 de artiști, dar clădirea a fost demolată de proprietar, care a construit un imobil cu apartamente de lux. Astfel a început un proces câștigat în primă instanță de artiști. În luna februarie a anului 2018, ei au obținut dreptul de-a fi despăgubiți cu suma de 6,7 miliaone de dolari. Este vorba despre profesioniști, care și-au făcut o carieră din realizarea acestor tipuri de desene.

Judecătorul Frederic Block, cel care a dispus că Wolkoff a distrus pe nedrept operele din zonă, a spus că aceasta devenise o „Mecca pentru cea mai mare colecție de artă exterioară de calitate (realizată) cu aerosol”. „Hotărârea reprezintă o dovadă clară că arta graffiti se situează în aceeaşi categorie cu celelalte forme de artă. Pentru clienții mei nu a fost vorba niciodată despre bani”, spunea avocatul realizatorilor de grafitti.

Ne puteți urmări și pe Google News

Arta a fost recunoscută de instanțe

Această artă a existat recunoaștere și există un cadrul legal care protejează drepturile artiștilor vizuali. Procesul a ajuns însă Curtea de Apel, apoi la Curtea Supremă, for superior în SUA, iar magistrații de aici s-au pronunțat și ei la fel: Jerry Wolkoff va plăti despăgubiri de 6,7 milioane de dolari. Doar că, omul de afaceri a decedat în luna iulie a acestui an, iar datoria va fi preluată de urmașii săi.

În 2018, el a explicat în fața instanței că le-a permis artiștilor să realizeze picturile, dar i-a informat că acea clădire va fi dărâmată. Aceștia ar fi vrut să cumpere construcția aflată în paragină, dar ulterior prețurile au explodat și ea a ajuns să valoreze multe milioane de dolari. Judecătorul Block spunea în 2018 că proprietarul ar fi trebuit să aștepte mai mult timp până să dărâme clădirea, pentru ca artiștii să-și poată salva creațiile.

Așadar, ultima instanță, ce Supremă a menținut decizia primului for, motivând că grafitti a devenit o artă cu mare impact asupra societății. Judecătorul l-a dat ca exemplu pe Banksy, un artist considerat a fi printre cele mai influente 100 de persoane din lume,