Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a admis, vineri, cererea DNA de reîncepere a urmăririi foştilor miniştri ai Educaţiei Ecaterina Andronescu şi Alexandru Athanasiu, într-un dosar în care aceştia sunt cercetaţi privind achiziţii de calculatoare pentru şcoli făcute de Ministerul Educaţiei.

Athansiu a declarat, vineri, că acest dosar este redeschis de DNA după nouă ani şi după ce s-a dat de două ori soluţie de neînceperea urmăririi penale de către procurorii aceluiaşi parchet.

El a mai precizat că este cercetat pentru două fapte, dintre care una nu mai este incriminată, iar cealaltă a fost prevăzută în lege după ce el şi-a terminat mandatul de ministru, astfel că acuzarea sa este împotriva unei logici juridice minimale.

"Să redeschizi un dosar a treia oară pentru fapte care nu pot fi imputate potrivit legislaţiei este o aberaţie pe care o voi reclama la CEDO. Eu nu sunt oricine şi nu sunt bătaia de joc a anchetatorilor DNA", a spus Athanasiu, la Digi 24.

El a susţinut că numele său a fost "batjocorit" timp de un an, dar nu a fost chemat la DNA în acest timp. Fostul ministru a mai spus că numele său nu este pomenit în niciun denunţ din acest dosar.

Athansiu a precizat săptămâna aceasta, când a fost la instanţa supremă la judecarea cererii DNA de redeschidere a anchetei, că în acest caz sunt vizate fapta prevăzută de articolul 17 litera d din Legea 78/2000, respectiv o infracţiuine dezincriminată prin Legea de punere în aplicare a noului Cod penal, şi cea care a fost prevăzută în Legea 78/2000 începând cu 2 decembrie 2004, când el nu mai participa la programul de achiziţii de calculatoare pentru că era în ultima lună de mandat şi nu a mai semnat nimic.