Evenimentul ZileiSocialAtenție șoferi. Se modifică Codul Rutier! Se pregătesc sute de „surprize”. Va fi prăpăd în cele mai importante puncte

Atenție șoferi. Se modifică Codul Rutier! Se pregătesc sute de „surprize”. Va fi prăpăd în cele mai importante puncte

Atenție șoferi. Se modifică Codul Rutier! Se pregătesc sute de „surprize”. Va fi prăpăd în cele mai importante puncte
Se anunță un an greu pentru șoferi. După scumpirea carburanților se modifică și Codul Rutier. De luna aceasta, șoferii agresivi vor putea fi amendați. Mai mult, apar și alte 600 de camere radar fixe.

Codul Rutier urmează a fi modificat printr-o decizie a Guvernului, a declarat ministrul de Interne Lucian Bode.

600 de camere radar fixe pe cele mai aglomerate drumuri din țară

Anul acesta, Ministerul de Interne va monta și 600 de camere radar fixe pe cele mai aglomerate drumuri din țară: DN7, DN1 și Autostrada Soarelui.

Camerele costă 12 milioane de euro și fac parte din demersul instituției pentru a reduce accidentele de circulație cu 25% până în 2025.

„Până la finalul lunii ianuarie ne propunem să adoptăm OUG, avem de altfel și reglementarea în abilitarea guvernului de a emite ordonanță pe această componentă

Conducerea agresivă, cu tot ce înseamnă regimul de sancțiuni, vom veni cu un proiect în acest an. Îl avem deja bugetat, de instalare a 600 de camere de monitorizare pe trei artere importante din România. Mă refer la DN1 – Valea Prahovei, DN 7 – Valea Oltului și A2 – București-Constanța.

400 din cele 600 de camere sunt moderne, au posibilitatea să citească numărul de înmatriculare și să transmită automat în dispecerat dacă nu are certificat, dacă are ITP”, a declarat Ministrul de Interne, Lucian Bode, potrivit Digi24.

Ce fapte vor fi considerate agresive de către polițiști:

– Dat flash-uri și claxonat în mod repetat ceilalți șoferi
– Făcut slalom printre mașini
– Circulat foarte aproape de alt vehicul
– Accelerat mașina prin patinarea excesivă, în gol, a roților
– Întoarcerea mașinii prin folosirea frânei de mână
– Conducerea pe o roată a motocicletei.

Concret, flashurile și claxonatul repetat, slalomul printre mașini ori întoarcerea cu frâna de mână sunt o parte din abaterile care vor fi introduse în noul Cod Rutier.

Sancțiunile vor fi cuprinse între 1.305 și 2.900 lei, potrivit proiectului de lege.

În afară de acestea, șoferii se confruntă și cu scumpirea prețului la carburanți. În 2022, un plin de benzină și motorină costă cu peste 25% mai mult ca anul trecut.


Accesează: