Atenţie la posturile-capcană!

Atenţie la posturile-capcană!

Consilierii în carieră recomandă ca, înainte de a candida la un job, să te informezi care vor fi responsabilităţile tale dacă vei obţine postul.

Câştigi minimum 3.000 de euro, stând acasă. Sună pentru mai multe informaţii la numărul de telefon...“. Te tentează? Ei bine, în loc să obţii postul mult dorit s-ar putea să scoţi mai mulţi bani din buzunare pentru factura la telefon. Şi asta pentru că, atunci când vei telefona, vei fi ţinut de vorbă cel puţin 20 de minute, după care ţi se va spune că la finalizarea interviurilor telefonice se va face selecţia. Dacă ai fost ales, vei fi chemat la interviu.

Este posibil ca, în timpul apelului, conversaţia să se întrerupă, să se piardă semnalul... Şi acesta este un truc, pentru ca tu să mai suni o dată. Nu vei obţine niciodată acest loc de muncă, pentru că el, practic, nu există! Singura slujbă care există este cea a celui care a dat anunţul şi care câştigă din apelurile telefonice primite.

„Dacă aş vedea într-un anunţ «câştigi mii de euro, stând acasă» nu l-aş lua în seamă. Mi-aş pune întrebări despre seriozitatea lui. În cazul în care crezi în astfel de anunţuri, ori eşti prea naiv, ori eşti o persoană care nu are chef de muncă“, spune Alina Ionaşcu, recruitment and selection manager al Business Intelligence Alliance. Tentat de „mii de euro fără eforturi“! De câte ori nu ai primit pe e-mail anunţuri de angajare cu „Citeşte cu atenţ ie ceea ce urmează. Ai oportunitatea de a câştiga mii de euro. Nu ai nimic de pierdut!“. Apoi urmează zeci de rânduri în care încearcă să te convingă că totul este „pe bune“. Acestea se încheie prin a-ţi spune că, dacă te interesează oferta, trebuie să accesezi un link, să te înregistrezi şi să alegi modul de plată. Tot ce ai de făcut este să petreci foarte mult timp pe mai multe site-uri, treabă pentru care, se spune în e-mail, vei fi remunerat.

Adevărul este că vizita ta îi ajută pe expeditorii e-mailului să câştige bani prin situarea, pe un loc fruntaş, în topul celor mai vizualizate site-uri. Alina Ionaşcu spune că anunţurile cele mai serioase au descrieri clare despre responsabilităţile jobului şi companie. „Dacă firma nu-şi dă numele, adresa sau măcar un e-mail ori un număr de telefon, ar trebui să-ţi pui un semn de întrebare“, spune Alexandra Urşeanu, account executive al companiei HART Human Resource Consulting. Reclamă cazul la poliţie! Diana N. are 20 de ani şi este din Ploieş ti. Ea spune că a citit un anunţ pe internet pentru „operator baze de date“ şi spune că la puţin timp după ce şi-a depus CV-ul a fost chemată la interviu.

„Eu sunt studentă în anul II şi aveam nevoie de un job. Anunţul era foarte atractiv. Câştigam minimum 300 de euro pentru un program part-time. Trebuia să cunosc la nivel conversaţional limba engleză şi să ştiu să utilizez calculatorul. Când am ajuns la sediul «firmei», am vazut că este într-un bloc, la etajul şase, însă m-am gândit că este o firmă mai mică. Mi s-a explicat că, de fapt, trebuia să stau de vorba pe internet cu anumiţi bărbaţi. Am refuzat. Pentru următoarele aplicaţii m-am documentat foarte bine despre compania unde vroiam să-mi depun CV-ul“, povesteşte tânăra.

Atunci când îţi dai seama că te-ai prezentat la un interviu pentru cu totul altceva decât ai înţeles, cel mai indicat este să refuzi. „Cea mai bună revoltă este să spui «nu, mulţumesc, nu asta caut eu, credeam că este vorba despre altceva. Nu mă intereseaz㻓, recomandă Alexandra Urşeanu. Avocatul Laura Dumitru spune că într-o astfel de situaţie, poţi să faci reclamaţie la poliţie pentru înşelăciune. SOLUŢII

Ce să faci ca să nu fii tras pe sfoară > Când eşti sunat pentru a merge la interviu, întreabă interlocutorul cu ce se ocupă compania, care sunt responsabilităţile jobului şi de ce te-au ales pe tine. Dacă îţi va spune că veţi discuta la faţa locului ar fi bine să te gândeşti de două ori înainte de a merge la interviu. > Caută pe internet date despre firmă. Dacă singura informaţie găsită este anunţul, mai bine rămâi acasă. > Câştigul de mii de euro fără să ai atribuţii clare ar trebui să-ţi spună din start că anunţul este o păcăleală.

Ne puteți urmări și pe Google News