Nutriționist celebru: Atenție la ce puneți pe masa de Crăciun! Excesul de mâncare ne poate îmbolnăvi

Nutriționist celebru: Atenție la ce puneți pe masa de Crăciun! Excesul de mâncare ne poate îmbolnăvi

Crăciunul se apropie, iar odată cu el vin și tradiționalele mese îmbelșugate și gândirea eronată a românilor, care aleg să își umple stomacul până la refuz. Gurmanzii se ghidează după conceptul „ce-i prea mult nu strică”, că doar e zi de sărbătoare. Majoritatea nu ține, însă, cont de faptul că preparatele de Crăciun sunt mai greu de digerat și trebuie consumate cu moderație

Pentru noi, românii, masa de Crăciun reprezintă un adevărat festin, cu preparate gătite din greu de gospodine, mâncăruri foarte gustoase, în mare parte din carne de porc. Din păcate, însă, majoritatea dintre noi nu ținem cont de cantități și alegem să gustăm din cât mai multe feluri de mâncare. Rezultatele unor astfel de acțiuni pot fi devastatoare, spun nutriționiștii.

Organismul nu reușește, de foarte multe ori, să facă față și asta pentru că preparatele tradiționale sunt grele. În aceste zile, eforturile pentru a digera și metaboliza toată avalanșa culinară, sunt destul de mari, mai ales atunci când vine după o perioadă de post.

„Între Crăciun şi Anul Nou, preocuparea noastră este mâncarea. Mâncăm mai mult decât este nevoie. Recomand eşalonarea preparatelor. La micul dejun, antreurile. La prânz, unul-două feluri de mâncare: ciorbă şi sarmale. La cină, o felie de cozonac, în aşa fel încât să mâncăm din toate, fără a ne supraîncărca stomacul”, ne sfătuiește medicul nutriționist Mihaela Bilic.

„Tocați pulpă de porc pentru a face nişte sarmale mai puţin grase”

Medicul atrage atenția asupra faptului că nu carnea de porc în sine este periculoasă pentru sănătatea noastră, ci cantitatea de grăsime pe care o consumăm.

„Trebuie să ştim să alegem carnea care nu conţine multă grăsime şi să o preparam astfel încât insulele de grăsime să se topească şi să fie înlăturate. De exemplu, sarmalele, un preparat tradiţional extrem de apreciat de români, pot fi o bombă calorică chiar și pentru un om sănătos. Totul constă în cantitatea de grăsime din carnea tocată. De aceea, eu recomand să tocați pulpă de porc pentru a face nişte sarmale mai puţin grase. În general, sunt indicate muşchiul sau pulpa”.

În cazul în care am exagerat cu mâncarea de sărbători, timpul este cel mai bun remediu, spune medicul. „Pauza de la mâncare este cea mai eficientă metodă de a ne recupera. Timpul dă organismului posibilitatea să digere şi să scape de starea de rău. În aceste situaţii, nu sunt recomandate medicamentele, ci o pauză prelungită, de exemplu de 5 -8 ore. Când reveniţi la masă, mâncaţi o supă şi beţi multe lichide, în special ceai”.

Sute de oameni au nevoie de asistență medicală

An de an, sute de oameni au nevoie de asistență medicalăîncă din prima zi de Crăciun. Spre exemplu, în urmă cu doi ani, pentru prima dată, patologia etilico-traumtatică şi toxică a echilibrat și chiar a depăşit ca număr şi gravitate patologia digestivă.

La secțiile de primire urgențe se prezintă anual, în perioada sărbătorilor, pacienți cu colici biliare, gastrite, ulcere în criză, pancreatite și hemoragii digestive ce necesită urgent evaluare clinică, imagistică și biologică. Unele necesită terapie în urgență. Din păcate, cei mai mulți pacienți preferă însă tratamentul ambulator şi continuarea petrecerii la domiciliu, după cum spun cadrele medicale.

Ne puteți urmări și pe Google News