Hormonul creierului matern, descoperirea care rezolvă o veche enigmă

Hormonul creierului matern, descoperirea care rezolvă o veche enigmă Trei strategii pentru a doborî barierele alăptării și pentru a reduce riscul de cancer la sân. Sursa foto Dreamstime

Un hormon cunoscut sub numele de hormonul creierului matern (CCN3) ar avea beneficii extraordinare pentru oase, transmit cercetătorii americani de la UC San Francisco şi UC Davis care au încheiat recent un studiu și au explicat de ce femeile își păstrează oasele bune chiar și după alăptare.

Hormonul care protejează femeile în timpul alăptării

Studiul, publicat recent în revista Nature, rezolvă o enigmă de lungă durată. Oamenii de știință s-au întrebat mereu cum de oasele femeilor rămân puternice chiar și după alăptare când are loc o eliminare consistentă de calciu din oase pentru a susţine producţia de lapte matern. Acum au aflat de ce.

„Unul dintre lucrurile remarcabile este faptul că, dacă nu am fi studiat şoareci de sex feminin, am fi putut pierde complet această descoperire”, a declarat Holly Ingraham, autorul principal al studiului care a subliniat

Studiul a scos la iveală un lucru uimitor. Cercetătorii pot spune azi că femeile sunt protejate de un hormon care se produce doar în timpul alăptării.

Ne puteți urmări și pe Google News

Peste 200 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de osteoporoză, o slăbire severă a oaselor care poate provoca fracturi frecvente, iar femeile prezintă un risc deosebit de ridicat după menopauză din cauza scăderii nivelului hormonului sexual estrogen.

Numai că nivelurile de estrogen sunt scăzute şi în timpul alăptării, însă osteoporoza şi fracturile osoase sunt foarte rare în această perioadă, Acest lucru sugerează că altceva decât estrogenul promovează creşterea oaselor.

Hormonul care întărește oasele

Cercetările au stabilit că în timpul alăptării în creierul femeilor apare CCN3, pe care cercetătorii îl numesc acum hormonul creierului matern.

Fără producţia de CCN3 în aceşti neuroni, şoarecii femele care alăptează pierd rapid masă osoasă, iar puii lor încep să piardă în greutate, confirmând importanţa hormonului în menţinerea sănătăţii oaselor în timpul alăptării.

Astfel, s-a stabilit că hormonul întăreşte oasele la şoarecii tineri şi bătrâni, masculi sau femele.

Cum poate fi folosit hormonul în boli foarte grave

Pierderea osoasă nu are loc doar la femeile aflate în post-menopauză, ci este frecventă şi la supravieţuitoarele cancerului de sân care iau anumite blocante hormonale, sportivele de elită mai tinere, care se antrenează susţinut, şi la bărbaţii în vârstă a căror rată de supravieţuire relativă este mai slabă decât a femeilor după o fractură de şold.

Pentru a testa capacitatea hormonului de a ajuta la vindecarea oaselor, cercetătorii au creat un plasture de hidrogel pe care l-au aplicat direct pe locul unei fracturi osoase, unde a eliberat CCN3 timp de două săptămâni.

„Nu am reuşit niciodată să obţinem acest tip de rezultat de mineralizare şi vindecare cu nicio altă strategie”, a declarat Ambrosi.

Revista presei