Atenție la cardurile bancare! Hoții dau târcoale în această perioadă
- Ionel Sclavone
- 2 aprilie 2020, 18:59
Posesorii de carduri bancare din România pot pica victime ale unor atacuri de tip phishing, în această perioadă, de izolare la domiciliu, în care accentul se pune pe tranzacțiile online. Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) atrage atenția cu privire la apariția unor site-uri de phishing ce vizează utilizatorii de carduri bancare Visa, MasterCard, American Express etc.
Specialiștii CERT-RO, atrag atenția că paginile de phishing sunt găzduite pe subdomenii ale platformei gratuite Weebly, iar acest lucru face dificilă blocarea acestora. Drept urmare, ei recomandă utilizatorilor de carduri să fie atenți la solicitările de informații pe care le primesc, în legătură cu cardurile pe care le dețin.
„Paginile de phishing induc în eroare vizitatorii, prin transmiterea de notificări false despre posibilitatea dezactivării cardului deţinut în 24 de ore, dacă potenţiala victimă nu furnizează o serie de date personale şi financiare, printre care numărul cardului de credit, data de expirare, codul CVV, precum şi adresa de e-mail. Echipa CERT-RO vă recomandă să fiţi răbdători şi atenţi, în special în această perioadă marcată de o activitate online intensă de la distanţă, fie pentru job, fie pentru relaxare sau cumpărături. În acest sens, am publicat pe site o serie de recomandări pentru o activitate online sigură de acasă”, afirmă reprezentanţii CERT-RO.
Potrivit acestora, utilizatorii de carduri bancare trebuie să respecte câteva sfaturi pentru a nu deveni victime ale unor fraude. Ei recomandă:
actualizarea permanent a software-ul dispozitivului, inclusiv a sistemului de operare; atenție sporită la mesajele primite „din partea băncii” sau a unei alte entităţi, prin care se solicită date sensibile (date despre cont, parole etc.); atenţie la mesajele primite din partea băncilor - compară adresa expeditorului cu cea din corespondenţele anterioare; atenție la eventuale greşeli de exprimare sau gramaticale din mesajele primite; nu trebuie deschise link-urile şi nici nu trebuie descărcate ataşamentele din astfel de mesaje. Dacă există dubii cu privire la o tranzacţie, se recomandă verificări suplimentare; folosirea site-urilor româneşti, pe cât posibil - pot fi mai uşor de detectat eventuale probleme; efectuarea plății prin servicii sigure, printr-o conexiune sigură și de pe un dispozitiv sigur.