Atenție la banii de pe card! O nouă amenințare financiară face ravagii printre români. Ai primit și tu acest mesaj?
- Sabina Popescu
- 16 noiembrie 2021, 13:56
Mulți români au semnalat în ultimele luni de zile problema e-mailurilor primite în numele instituțiilor bancare, în care sunt avertizați cu privire la închiderea sau suspendarea conturilor financiare într-un interval de 24 de ore dacă nu urmează instrucțiunile date. În e-mail este prevăzută o listă cu pașii ce ar trebui urmați ca să nu se ajungă la închiderea conturilor bancare. În realitate, însă, printr-un astfel de demers hackerii obțin datele financiare ale persoanelor înșelate, pe care le pot utiliza ulterior în diverse infracțiuni.
Șapte din zece e-mailuri trimise în numele instituțiilor bancare sunt false, arată ultimele date analizate de specialiști. Bărbații cu vârste cuprinse între 35 și 54 de ani sunt cele mai comune victime ale e-mailurilor hackerilor care doresc să-i înșele, dezvăluie un studiu realizat de Poliția Română.
„În această perioadă fiind și cu Black Friday, sau cu alte sărbători, se intensifică puțin transmiterea lor de către acești infractori cibernetici. Recomandăm tuturor cetățenilor care primesc un email pe care nu l-au solicitat, să nu se grăbească să îl deschidă”, a avertizat Ramona Dabija, reprezentant al Direcției de Prevenire, IGPR.
Instituțiile bancare nu cer niciodată datele personale pe e-mail
Românii trebuie să știe că, în momentul în care dau click pe simbolul indicat în e-mail sunt direcționați pe un site care va copia datele personale. De asemenea, „o comunicare cu banca se face pe mail doar pentru a fi informați de niște lucruri, sub nicio formă un astfel de organism financiar nu vă va cere date cu caracter confidențial”, a avertizat Răzvan Sighinaș, reprezentant al unei instituții bancare.
„Mesajele de tip phishing au în ele mesaje de genul „accesează acest link pentru că ți se suspendă contul”, „intră aici pentru că pierzi pachetul”. Există o urgență pentru care noi trebuie să accesăm acel link, că dacă nu, se va întâmpla ceva”, a spus specialistul în securitate informatică Silviu Stahie.
Suspendarea conturilor nu se face peste noapte
Suspendarea conturilor bancare nu se face, însă, prin intermediul unui e-mail, au transmis reprezentanții bancari. „Nu există să închidem peste noapte un cont. Sunt notificări scrise care sunt de obicei trimise de către bănci cu confirmare de primire sau sunt telefoane care sunt date de către ofițerii bancari care se identifică”, a explicat Ioana Pârvu, director carduri și soluții de plată într-o intervenție pentru Digi24.
În altă ordine de idei, pentru protejarea de astfel de demersuri periculoase, cel mai eficient este să verificăm adresa de e-mail de la care am primit mesajul și să ne instalăm un sistem de securitate performantă, care să raporteze cazurile de infracțiune.