Atenție la amenzile date de Oficiul Concurenței. Se abat de la regulă

Atenție la amenzile date de Oficiul Concurenței. Se abat de la regulă Consiliul Concurenței. Sursa foto: Arhiva EvZ

Sancțiunile contravenționale date de Consiliul Concurenței nu beneficiază de reducerea la jumătate din minimul amenzii prevăzute. Așa cum este în cazul celorlalte sancțiuni.

Înalta Curte de Casație și Justiție – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept – a admis o sesizare formulată de Tribunalul Bucureşti – Secţia a V-a civilă, în dosarul nr. 22307/299/2019, privind pronunţarea unei hotărâri prealabile.

Judecătorii ICCJ au stabilit astfel că „dispoziţiile art. 22 alin. (2) din Legea nr. 203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale, cu modificările ulterioare, nu sunt aplicabile în ceea ce priveşte sancţiunile contravenţionale aplicate prin decizii ale Consiliului Concurenţei în temeiul art. 55 alin. (1) din Legea concurenţei nr. 21/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.”

Hotărârea este obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Articolul 22 din Legea nr. 203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale prevede că:

(2) De la data intrării în vigoare a prezentei legi, contravenientul poate achita jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege și în acele situații în care actul normativ de stabilire a contravențiilor nu prevedea expres această posibilitate.

Solicitarea de dezlegare a acestei chestiuni de drept a fost făcută în procesul având ca obiect „contestație la executare” și care a opus, pe de-o parte, o firmă, iar pe de altă parte Consiliul Concurenței și ANAF-Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, informează justnews.ro.

În luna octombrie Legea concurenței a suferit noi modificări

Companiile nerezidente în România vor primi amenzi în funcţie de cifra de afaceri de la nivel mondial, odată cu  modificarea Legii concurenţei, a declarat, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Guvernul a aprobat săptămâna trecută Ordonanţa de Urgenţă 170/2020 privind modificarea Legii concurenţei, care prevede, printre altele: „Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă ce nu poate depăşi 10% din cifra de afaceri totală mondială realizată de întreprinderea sau asocierea de întreprinderi în anul financiar anterior sancţionării următoarelor fapte, săvârşite cu intenţie sau din neglijenţă de întreprinderi sau asociaţii de întreprinderi (...)”.

„Pentru companiile neînregistrate în România, vom da amenzi pornind de la cifra de afaceri globală. Pentru firmele înregistrate în România, amenzile se vor da în continuare pe cifra de afaceri făcută în România. Amenzile trebuie să fie atât de mari, încât să descurajeze companiile să încalce legea”, a spus Chiriţoiu.

Potrivit acestuia, prevederea vine ca urmare a obligaţiei de a prelua, până în martie, o nouă directivă europeană din domeniul concurenţei, numită Directiva ECN+, care are scopul de a întări puterea autorităţilor de concurenţă din ţările membre.

O altă modificare a Legii concurenţei, prin OUG 170/2020, prevede obligaţia companiilor de a furniza, la cererea Consiliului Concurenţei, informaţii privind preţurile de vânzare a produselor.