Atacurile informatice în 2023 vor fi de tip ransomware și SMS. La ce spun specialiștii că trebuie să fim atenți

Atacurile informatice în 2023 vor fi de tip ransomware și SMS. La ce spun specialiștii că trebuie să fim atenți sursa: Arhiva EVZ

La capitolul amenințări informatice ne vom confrunta în 2023 cu vulnerabilităţile dispozitivelor Internet of Things (IoT), persistenţa ransomware şi SMS-urile primite de la hacker, spun analiştii în securitate cibernetice.

"Atacatorii informatici vor continua să profite de vulnerabilităţile uşor accesibile ale numeroaselor platforme şi dispozitive IoT. Autentificarea defectuoasă, transferul de date neprotejat, configurarea necorespunzătoare a cloud-ului. De asemenea problemele de confidenţialitate se numără printre cele mai frecvente şi persistente probleme care necesită cooperarea între industria dispozitivelor IoT şi comunitatea de securitate informatică.

Ca un prim pas în direcţia cea bună, principalii producători de dispozitive pentru case inteligente au început să adopte protocolul Matter", se menţionează în analiza de specialitate. Cu toate acestea, experţii nu se aşteaptă ca remedierea lentă a vulnerabilităţilor din prezent să se îmbunătăţească drastic repede. Potrivit sursei citate, o altă îngrijorare se referă la persistenţa ransomware, acest tip de atac continuând să afecteze în special sistemele Microsoft Windows.

"Cele mai noi ameninţări informatice se răspândesc rapid, în timp ce atacatorii pot profita de kiturile Ransomware-as-a-Service. În 2022, grupurile de ransomware s-au adaptat la lumea în continuă schimbare, îmbunătăţind tehnicile de şantaj şi schimbând limbajul de programare al codului lor. De asemenea, SMS-urile de la hackeri se află pe lista de ameninţări informatice, în 2023.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mesajele de acest tip se răspândesc prin intermediul unor linkuri primite prin intermediul mesajelor text, precum FluBot. "Acest tip de ameninţare pentru Android este foarte greu de stăpânit şi se poate adapta cu uşurinţă la situaţia socială sau politică actuală. Ameninţarea copiază şi se răspândeşte prin toate contactele victimei şi fură datele bancare stocate pe telefon. Un SMS poate informa ţinta despre o livrare eşuată, poate veni cu recomandări pentru reducerea facturii de electricitate sau poate invita ţinta să vadă o fotografie aparţinând unui prieten," spun specialiștii .