Atacuri teroriste în Europa. Câți oameni au fost uciși anul trecut

Atacuri teroriste în Europa. Câți oameni au fost uciși anul trecut

20 MINUTOS. Un total de 39 de cetățeni din țările Uniunii Europene - inclusiv Marea Britanie - sau rezidenți ai UE au fost asasinați anul trecut ca urmare a unor acțiuni teroriste, potrivit datelor Centro Memorial de Víctimas del Terrorismo (Centrului Memorial pentru Victimele Terorismului), din Vitoria (Spania).

Într-un comunicat, Centrul Memorial a publicat aceste date colectate de Álvaro H. de Bethencourt pentru acest centru, cu scopul de a actualiza baza de date din „Cartea alb-neagră a terorismului european”, realizată de o echipă de lucru promovată de europarlamentarul Maite Pagazaurtundua.

Această publicație include o bază de date a victimelor înregistrate din 2000 până în 2018, atât în atacurile comise în UE, cât și în atacurile înregistrate în alte țări, dar care au cauzat victime în rândul cetățenilor țărilor care alcătuiesc Uniunea.

Datele din 2020 indică faptul că majoritatea victimelor, în total 25, și-au pierdut viața în atacuri înregistrate în Uniunea Europeană, în timp ce restul de 14 au fost ucise în afara acestui teritoriu. Numărul victimelor europene în 2020 a fost ușor mai mare decât anul precedent, când 37 de persoane au fost ucise în acte de terorism. Jihadismul a fost responsabil pentru 29 dintre asasinatele înregistrate, în timp ce restul de 10 au fost cauzate de un atac de extremă dreapta.

Ne puteți urmări și pe Google News

Din cele 39 de victime numărate, 21 au fost ucise cu arme de foc, 11 cu cuțite și 7 cu explozivi.

Vârsta medie a celor uciși a fost de 34 de ani, cu doi ani mai puțin decât în 2019. Cea mai tânără victimă a fost cetățeanul bosniac Hamza Kenan Kurtovic, în vârstă de 20 de ani, ucis în orașul german Henan pe 19 februarie, în timp ce cea mai în vârstă victimă a fost germana Gabriele Rahtjen, 72 de ani, care a murit în același atac.

Centrul Memorial, care a fost custodele bazei de date conținute în „Cartea alb-neagră a terorismului european”, a procedat la actualizarea victimelor corespunzătoare anilor 2019 și 2020, din 2000 până anul trecut. 1.944 de cetățeni europeni au fost victime ale unor atacuri fatale atât în afara UE, cât și în interiorul UE, dintre care 320 erau spanioli sau străini care locuiau în Spania. Anul trecut, din cele 39 de crime înregistrate, 25 au fost cauzate în opt atacuri comise pe pământ european, în timp ce restul de 14 au fost comise în afara spațiului UE, în special în Mali și Niger.

Germania

În Europa, Germania a înregistrat cel mai mare număr de victime, cu 11 morți în două atacuri, unul dintre ei ucis de un terorist de extremă dreapta. Acest ultim atac, comis în orașul Henan, cu 10 victime, este aproape egal cu numărul victimelor tuturor asasinatelor comise în Germania de grupurile de extremă dreaptă în ultimii 20 de ani, în care au fost 13 victime. Din 2000, țara a avut 23 de decese comise de extremiștii acestei ideologii. Se adaugă alte trei asasinate comise în Regatul Unit și încă una în Franța. În total, 27 de morți în atacuri comise de teroriștii de extremă dreapta.

A doua țară cu cele mai multe atacuri și victime pe teritoriul său a fost Franța, care anul trecut a înregistrat șapte persoane ucise în patru atacuri, în timp ce Austria a înregistrat un atac care a lăsat patru decese, iar Marea Britanie a înregistrat alte trei persoane ucise.

În afara UE 

În afara UE, au existat două țări care au concentrat restul victimelor. Mali, cu opt soldați francezi uciși în cinci atacuri, și Niger, cu șase lucrători ai ONG-urilor franceze uciși într-un alt atac terorist. Dacă se ține seama de naționalitatea victimelor, în interiorul și în afara UE, țara cu cel mai mare număr de cetățeni uciși a fost Franța, care a înregistrat 18 decese, urmată de Germania cu șase, Austria cu trei și Turcia cu două, la fel ca Marea Britanie.

Restul victimelor au fost din Bosnia, Bulgaria, România, Afganistan, Ucraina, Madagascar, Statele Unite și Brazilia, cu câte una. Toate atacurile comise pe pământ european, atât de extremă dreapta, cât și de inspirație jihadistă, au fost comise de actori singuri, așa cum se întâmplase cu un an înainte, deși atacul de la Viena a fost asumat de Statul Islamic.

Crimele comise în Mali și Niger au fost asumate de Grupul pentru susținerea Islamului și musulmanilor (JNIN, inițialele în arabă) și, respectiv, de Statul Islamic din Sahara, EIGS. JNIN este o organizație aliniată cu Al Qaeda, în timp ce EIGS se află pe orbita Statului Islamic sau Daesh. (Rador)

https://www.20minutos.es/noticia/4585016/0/un-total-de-39-ciudadanos-de-la-ue-y-gran-bretana-fueron-asesinados-en-atentados-terroristas-en-2020/