Atacul căpușelor. Cea mai mare greșeală pe care o fac cei înțepați de insecte

Atacul căpușelor. Cea mai mare greșeală pe care o fac cei înțepați de insecteSursa foto: dreamstime.com

Odată cu încălzirea vremii, au apărut și căpușele. Potrivit datelor Institutului de Medicină de Urgență din Republica Moldova, aproximativ cinci persoane se adresează zilnic medicilor, după ce au fost mușcate de aceste insecte.

Medicii atrag atenția că astfel de situații se vor înmulți, iar oamenii trebuie să știe care sunt riscurile și ce trebuie să facă atunci când sunt mușcați de căpușe.

Lunile mai-august reprezintă perioada cea mai activă pentru căpușe, care, prin înțepăturile lor, pot provoca maladii grave. Cea mai des întâlnită este borelioza, cunoscută ca și boala Lyme. Simptomul frecvent al acestei boli este „eritemul migrator”, o pată de culoare roșie care se extinde, urmată peste câteva zile de febră, oboseală, dureri de cap sau de articulații, potrivit specialiștilor consultați de radiomoldova.md.

În perioada mai caldă, și animalele sunt înțepate de căpușe, iar acest lucru este periculos și pentru ele. Medicul veterinar Alexandru Șvet a atras atenția că acestea pot fi chiar mortale, dacă nu sunt tratate la timp: „Cea mai bună soluție este profilaxia, pastilă, picături, gardă contra purici, căpuși”.

Căpușele trebuie scoase cu atenție

Pentru a preveni înțepăturile de căpușe, medicii le recomandă oamenilor să verifice hainele și pielea corpului, în special la copii. Medicul de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, Parascovia Gore, a explicat că este foarte important ca insecta să fie scoasă, dar cu atenție. Însă, cel mai bine ar fi ca persoanele care se confruntă cu aceste probleme să se adreseze unui medic.

Căpușele

Sursa foto: Arhiva EVZ

„La efectuarea procedurii de înlăturare a căpușelor, nu se recomandă răsucirea, smulgerea, strivirea acesteia sau aplicarea uleiurilor. Aceste proceduri ar determina vărsarea conținutului stomacal al căpușei în rană și transmiterea bacteriilor. Din recomandările pentru îndepărtarea căpușei este necesar să avem o pensetă cu vârful ascuțit, să avem tinctură de iod sau alcool etilic”, a explicat medicul.

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, peste 220 de persoane s-au adresat anul trecut la medic după ce au fost mușcate de căpușe. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Municipiul Chișinău, raioanele Orhei, Ialoveni, Strășeni și Soroca.

 

Ne puteți urmări și pe Google News