Sezonul căpușelor a debutat mai devreme anul acesta. Sfaturile medicilor

Sezonul căpușelor a debutat mai devreme anul acesta. Sfaturile medicilor Sursa foto: dreamstime.com

Medicii atrag atenția că au apărut deja căpușele, pe fondul vremii călduroase din ultimele săptămâni. Această situație este diferită față de anii anteriori, când pacienții înțepați începeau să se prezinte la spitale abia din luna aprilie. Acum, aceștia au început să solicite asistență medicală încă din februarie.

Conform informațiilor furnizate de DSP, în Europa, bolile transmise de căpușe la oameni includ encefalita de căpușe, boala Lyme (borelioza), febra recurentă și febra hemoragică Crimeea-Congo.

Riscul de infectare este redus atunci când căpușa este identificată și îndepărtată imediat. De asemenea, aceste insecte pot fi găsite și pe animale.

Căpușele au început deja să apară. Riscurile pentru sănătate

Bacteria transmisă de căpușele infectate pătrunde în sânge și poate afecta articulațiile, mușchii, inima și sistemul nervos al persoanei afectate. În cazuri severe, pacienții pot experimenta paralizie.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Deoarece căpuşele sunt foarte mici şi, de obicei, muşcătura lor nu este dureroasă, acestea pot trece uşor neobservate pe corp. De aceea, este important să vă controlaţi cu atenţie după ce aţi vizitat locuri în care pot exista căpuşe. Controlaţi tot corpul, acordând atenţie specială zonei axilare, inghinale, picioarelor, zonei ombilicale, gâtului şi capului.

În caz de muşcătură, notaţi data la care aţi fost muşcat de căpuşă şi în perioada următoare fiţi atent la simptome caracteristice bolilor transmise de căpuşe. În cazul în care vă îmbolnăviţi în termen de o lună de la data muşcăturii, trebuie să informaţi medicul despre data şi locul acesteia”, a transmis DSP Arad, potrivit Agerpres.

Medic

Sursa foto: Arhiva EVZ

Ce trebuie să facă oamenii mușcați de aceste insecte

Medicii de la SJU sfătuiesc persoanele mușcate de căpușe să consulte un specialist în primele 24 de ore pentru a primi tratament profilactic adecvat.

Numai 20% dintre căpușele din natură sunt purtătoare de infecții, iar procentul celor care transmit boala Lyme este de până la 3%. Cu toate acestea, asta nu înseamnă că nu trebuie să fim precauți.

Căpușe

Căpușe

Riscul de infecție crește odată cu trecerea timpului de la înțepătură.

Specialiștii se așteaptă la o creștere a numărului de persoane mușcate de căpușe în perioada următoare, din cauza temperaturilor ridicate și afluxului de turiști care se vor îndrepta către zonele împădurite sau cu vegetație bogată în timpul vacanțelor.