Totul despre mușcătura de căpușă. Care sunt riscurile și cum putem să evităm problemele

Totul despre mușcătura de căpușă. Care sunt riscurile și cum putem să evităm problemele

Medicii au explicat cât de periculoasă este mușcătura de căpușă și care sunt riscurile. Ei au mai declarat că există tratamente pentru a scăpa de boala Lyme, cauzată de unele căpușe.

Căpușele suni mici paraziți externi (ectoparaziți), cu dimensiuni de aproximativ 0,5 - 15 mm.1 Forma de larvă a unor căpușe este extrem de mică și dificil de văzut, dar mușcătura acestei insecte este foarte periculoasă.

Căpușele se atașează de pielea animalelor sau a oamenilor, înțepînd suprafața acesteia și hrănindu-se cu sângele gazdei. În general, aceste insecte se găsesc în parcuri și grădini, precum și în păduri și pe pajiști. Dacă o căpușă este infectată, poate transmite această infecție printr-o mușcătură. Ele pot provoca boala Lyme, febra hemoragică Crimeea-Congo (FHCC) și encefalita transmisă de căpușe (TBE).

Boala Lyme

Boala Lyme este o boală infecțioasă produsă de spirocheta Borrelia burgdorferi (o bacterie), ce îmbolnăvește atât omul, cât și animalele, prin intermediul căpușei. Boala Lyme nu are simptome, dar este foarte periculoasă. Căpușa trebuie să fie prezentă pe piele preț de 24 până la 48 de ore pentru a transmite infecția.

Ne puteți urmări și pe Google News

Primele semne și simptome pot să apară într-un interval de 3 până la 30 de zile de la mușcătura de căpușă:

febră, frisoane, dureri de cap, oboseală, dureri musculare, dureri articulare, ganglionii limfatici sunt umflati;

eritemul migrator (o boală cutanată): acest eritem migrator apare la aproape 70-80% dintre persoanele infectate; apare la locul mușcăturii de căpușă, cu o întârziere de 3 până la 30 de zile (media este de 7 zile); Eritemul se extinde treptat, pe o perioadă de mai multe zile, ajungând să aibă un diametru de peste 30 cm, iar pielea se poate simți caldă la atingere.

Această boală se tratează cu antibiotice. Doxiciclina, amoxicilina și cefuroxima axetil sunt trei antibiotice care sunt cel mai des recomandate pentru tratamentul oral al multor simptome ale bolii Lyme. Alți medici recomandă tratamentul intravenos cu antibiotice, cum ar fi penicilina sau ceftriaxona.

Alte soluții pentru a trata boala Lyme sunt:

terapia cu oxigen hiperbaric - sunt necesare studii la scară largă pentru a se putea înțelege dacă acesta este sau nu un tratament eficient pentru boala Lyme; saunele și camerele în care există aburi; lumina ultravioletă; terapia cu fotoni; tratamentele cu stimulare electromagnetică; magneții; veninul de la albine, potrivit spitaljibou.ro/doc.