ATACUL cibernetic de care lumea nu a auzit ar putea fi ÎNCEPUTUL SFÂRȘITULUI: „ A fost un act de război”

ATACUL cibernetic de care lumea nu a auzit ar putea fi ÎNCEPUTUL SFÂRȘITULUI: „ A fost un act de război”

În luna august a anului trecut, un atac cibernetic ar fi putut declanșa un șir de evenimente catastrofale, schimbând, în adevăratul sens al cuvântului, lumea în care trăim într-una marcată de astfel de dezastre. Acum aproape un an, un atac asupra unei uzine petrochimice din Arabia Saudită avea să dea greș dintr-o cauză care nu ține nici de ingeniozitatea sistemelor internaționale de apărare și nici de precauția statului în cauză. A fost vorba de o greșeală umană. Dar dacă nu ar fi fost?

De la această întrebare pleacă redactorul-șef al publicației Futurism, Jolene Creighton, în editorialul publicat, miercuri, pe platforma online. Evenimentele din Arabia Suadită ar trebui să ne pună mari semne de întrebare și să ne ducă cu gândul la pașii pe care putem sau nu putem să îi luăm pentru a preveni astfel de evenimente.

 

„Atacul trebuia să provoace un potop de explozii, au determinate experții. Singurul motiv pentru care nu a făcut acest lucru (și motivul pentru care n-ați auzit deja de el) este pentru că a fost o eroare în codul atacatorului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acest eveniment ar putea părea foarte îndepărtat, dar un astfel de atac s-ar fi putut întâmpla cu ușurință la nivel local. Rușii au infiltrat rețeaua electrică americană. Cea mai mare frică acum se referă la accesul hackerilor la centralele nucleare americane, care ar putea provoca o devastare rar întâlnită în zonele cele mai populate ale țării.

Un nou tip de atac și-a croit drum în lume. Și, sincer, e înfricoșător.

Experții învață o grămadă din acest atac nereușit din Arabia Saudită. New York Times relatează că atacul a necesitat un nivel de sofisticare care arată că atacatorii au avut susținere guvernamentală, deși hackerii înșiși sau țara care îi susține sunt încă necunoscuți.

Ce este clar: codul distrugător a fost trimis să cauzeze mult mai mult rău decât distrugerea unei uzine. A fost un act de război împotriva statului Arabia Saudită.

Vorbind cu The Times, Amy Myers Jaffe, o expertă pe problema energiei în Orientul mijlociu de la Council on Foreign Relations, a observat că atacul era, probabil, o încercare de a descuraja investitorii de a se implica pe piața din Arabia Saudită, în vremuri în care statul lucrează pentru a-și varia economia, astfel încât membrii mai tineri ai populației să aibă locuri diferite de muncă (...)

În final, atacul a scos la iveală faptul că cele mai mari frici ale noastre sun justificate: teroriștii cibernetici pot cauza pagube fizice foarte reale.

În viitor, este probabil să vedem mult mai multe incidente de acest fel. Și, în unele cazuri, nu vor exista erori în cod. În cazul acelor incidente nefericite, tehnologia și construcțiile noastre ar putea fi victime - poate chiar și viețile noastre”, încheie jurnalista.