Asumarea Codului Muncii, fără "spectatori"

Asumarea Codului Muncii, fără "spectatori"

La angajarea răspunderii pe Codul Muncii şi la moţiune, balcoanele parlamentului vor fi închise pentru public.

De teama unui nou Sobaru, care s-ar putea arunca de la balconul parlamentului, premierul Emil Boc îşi va asuma Codul Muncii, astăzi, în parlament cu uşile închise. Sindicatele critică această decizie, susţinând că este un gest de sorginte totalitară. Numai presa va avea acces în sala de plen, orice altă solicitare venită de la cetăţeni nefiind aprobată.

Măsura a fost luată de conducerea Camerei Deputaţilor pentru a preveni o eventuală săritură de la balconul parlamentului, aşa cum s-a întâmplat în decembrie, când, în timpul dezbaterii moţiunii de cenzură, chiar în timpul discursului lui Emil Boc, Adrian Sobaru, angajat al TVR, s-a aruncat în gol în semn de protest faţă de măsurile guvernului.

Decizia ca la balcoanele sălii de plen să fie prezenţi doar ziariştii va fi menţinută şi la dezbaterea moţiunii de cenzură, pe care opoziţia a anunţat-o după asumarea Codului Muncii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Balcoanele legislativului se vor deschide pentru public abia după ce vor fi securizate, după modelul Parlamentului European.

Opoziţia pregăteşte moţiunea

Dacă puterea se pregăteşte să-l scutească pe Emil Boc de orice emoţie, opoziţia mai încearcă o dată să-l dărâme cu o moţiune de cenzură. Cum n-are voturile necesare, mizează pe sensibilizarea parlamentarilor puterii, care sunt consemnaţi în bănci la vot.

"Măcar în al doişpelea ceas să aibă curaj să se ridice din bănci împotriva ordinelor de partid şi să voteze moţiunea de cenzură ca săşi facă datoria faţă de cei care i-au trimis în parlament", a făcut apel preşedintele PSD Victor Ponta la senatorii şi deputaţii puterii.

De altfel, şi în textul moţiunii de cenzură pe care îl pregăteşte opoziţia le cere ajutorul PDLiştilor. "Stimaţi colegi din PDL (...), ştim cu toţii că vă doriţi să scăpaţi de Emil Boc de la conducerea acestei ţări. (...) Aveţi acum ocazia să îl înlăturaţi pe Emil Boc din fruntea Executivului, nu prin jocuri de culise şi maşinaţiuni de partid, ci cu onoare şi demnitate, în numele a milioane de cetăţeni pe care politica sa i-a nedreptăţit", se arată, potrivit Agerpres) în textul preliminar al moţiunii de cenzură.