Astronomii au filmat „Bestia” care aruncă jeturi cu viteza luminii. Imagini incredibile în articol

Astronomii au filmat „Bestia” care aruncă jeturi cu viteza luminii. Imagini incredibile în articol

Observatorul Chandra a descoperit o gaură neagră care scoate jeturi de material, aproape de viteza luminii. „Bestia”, cum o numesc experţii,  este la aproximativ 10.000 de ani lumină de noi.

S-a crezut că „nimic nu poate scăpa dintr-o gaură neagră”. Iată că se poate. Numai că acest material nu iese de fapt chiar din gaura neagră, ci vine din materialul care înconjoară gaura neagră și este încălzit de acea mișcare de rotaţie.

Aceste jeturi de material sunt numite jeturi astrofizice sau jeturi relativiste, produse de găurile negre. Sunt practic emise discurile învolburate de material numite discuri de acreție (Fenomen fizic prin care un corp ceresc captează materie din spațiul cosmic).

Această gaură neagră specială poartă numele MAXI J1820 + 070

Este o gaură neagră de aproximativ opt ori mai masivă decât soarele nostru. Și, are un prieten, mai bine zis un tovarăş. Dar tovarășul nu este o altă gaură neagră, ci o stea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Însoțitorul are aproximativ jumătate din masa Soarelui. Deci relația este clară: gaura neagră masivă domină tovarășul său stelar îndepărtând materialul de stea, prin discul său de acumulare.

Experţii spun că  materialul din disc se poate roti în jurul găurii negre pentru o lungă perioadă de timp. De aici vin aceste jeturi  puternice surpinse de observator. Jeturile sunt obligate să urmeze liniile de câmp magnetic în orificiul găurii negre. Drept urmare, există două jeturi opuse unul faţă de cealalt: unul nordic și unul sudic.

Observatorul Chandra a putut să filmeze aceste jeturi impresionante. Iar rezultatele acestor observații sunt prezentate într-o lucrare ştiinţifică. Autorul principal este Mathilde Espinasse de la Université de Paris şi a publicat în The Astrophysical Journal Letters .

În aceste jeturi apare un fenomen neobișnuit

Jetul nordic se deplasează cu 60% din viteza luminii, departe de noi. Dar jetul sudic, care se îndreaptă spre noi, este măsurat cu 160 la sută din viteze luminii. Ceea ce pare incredibil şi imposibil.

Iar ceea ce avem aici se numeşte „viteză superluminală”. În fizica o viteză superluminală este o viteză care face posibilă (pentru a propaga informația sau pentru a muta materialul) o viteză mai mare decât cea a luminii. Acest concept este o piatră de temelie pentru numeroase lucrări stiinţifice), relatează sciencealert.