Evenimentul Zilei > International > „AstraZeneca are o eficacitate limitată”. Africa de Sud suspendă vaccinul
„AstraZeneca are o eficacitate limitată”. Africa de Sud suspendă vaccinul

„AstraZeneca are o eficacitate limitată”. Africa de Sud suspendă vaccinul

IL GIORNALE. Africa de Sud a suspendat temporar administrarea vaccinului AstraZeneca, după ce un studiu a arătat că antidotul britanic ar avea o eficacitate limitată față de varianta sud-africană, prezentând o serie de rezultate considerate dezamăgitoare.

Anunțul a fost făcut de ministrul sănătății, Zweli Mkhize, în lumina rezultatelor conform cărora vaccinul ar oferi o protecție limitată împotriva variantei de Covid identificată în țara africană. Ministrul a precizat că guvernul sud-african va aștepta sfaturi suplimentare privind cea mai bună utilizare a vaccinului Oxford-AstraZeneca.

Rezultatele sunt rodul unui studiu, încă incomplet, realizat de Universitatea Witwatersrand din Johannesburg și care nu a fost supus unei evaluări inter pares. Studiul afirmă că nu s-a putut „stabili eficacitatea vaccinului împotriva cazurilor severe de boală și în cazul persoanelor spitalizate, deoarece subiecții examinați erau adulți tineri şi sănătoși”. Varianta sud-africană ar reprezenta aproximativ 90% din cazurile noi depistate în țară. Studiul în cauză a implicat 2.000 de persoane și a constatat că vaccinul oferă o protecție minimă împotriva cazurilor ușoare și moderate de Covid-19.

Africa de Sud a primit săptămâna trecută 1 milion de doze de vaccin AstraZeneca, iar campania de vaccinare ar fi trebuit să înceapă săptămâna viitoare. Se așteaptă ca pe parcursul lunii februarie să fie livrate alte 500.000 de doze. Vaccinurile obținute de țara africană vor expira în aprilie și, așa cum a explicat ministrul, vor fi păstrate până când oamenii de știință vor furniza informații clare privind utilizarea lor.

Trebuie reamintit că, oficial, țara este cea mai afectată de pe continent, cu mai mult de 1,5 milioane de cazuri și peste 46.000 de decese. Între timp, Mkhize a anunțat că în următoarele săptămâni, guvernul va pune la dispoziție vaccinurile produse de Johnson & Johnson și Pfizer-Biontech. De asemenea, există discuţii cu alte laboratoare, în special Moderna și producătorul rus de vaccinuri Sputnik V.

Protecție limitată

Potrivit celor anunțate, Organizația Mondială a Sănătății va discuta luni, printr-un grup de studiu independent, despre eficacitatea vaccinului AstraZeneca în varianta de Covid identificată în Africa de Sud, a anunțat epidemiologul și șeful unității de criză, Maria Van Kerkhove, într-un interviu acordat CBS. Potrivit CNN, compania farmaceutică a înregistrat o protecție limitată împotriva cazurilor moderate de variante de contagiune, însă studiul nu a fost încă făcut public. Africa de Sud intenționează ca până la sfârșitul anului să vaccineze cel puțin 67% din populație, echivalentul a aproximativ 40 de milioane de persoane.

Deși vaccinul AstraZeneca / Oxford a fost aprobat de mai multe țări, unele dintre acestea au optat să-l folosească doar pentru persoanele cu vârste sub 65 de ani, din cauza datelor insuficiente privind acţiunea şi eficacitatea serului la persoanele în vârstă. (Rador)

https://www.ilgiornale.it/news/mondo/sudafrica-sospende-vaccino-astrazeneca-1922436.html