Evenimentul Zilei > Actualitate > Adio, aparate de aer condiționat! A fost creată cea mai albă vopsea din lume, capabilă să răcească locuințele. FOTO
Adio, aparate de aer condiționat! A fost creată cea mai albă vopsea din lume, capabilă să răcească locuințele. FOTO

Adio, aparate de aer condiționat! A fost creată cea mai albă vopsea din lume, capabilă să răcească locuințele. FOTO

Oamenii de știință de la Universitatea Purdue, Indiana, Statele Unite, au creat cea mai albă vopsea din lume care ar putea reduce sau chiar elimina nevoia de aer condiționat.

Invenția celei mai albe vopsele, menită să combată încălzirea globală, a câștigat prestigiosul titlu Guinness World Records, care va apărea în ediția 2022. Cea mai albă vopsea a fost vândută  începând de joi, 16 septembrie.

Cercetătorii au colaborat cu o companie pentru a extinde vopseaua și a o pune pe piață după ce cererile de brevet au fost depuse prin intermediul Biroului de comercializare a tehnologiei Purdue Research Foundation.

S-a dorit crearea unei vopsele mai albe care să reflecte lumina soarelui departe de clădire, menținând-o rece

Schimbările climatice pot fi combătute cu cea mai albă vopsea din lume, deoarece reflectă lumina soarelui: „Când am început acest proiect, în urmă cu aproximativ șapte ani, aveam în vedere economisirea energiei și combaterea schimbărilor climatice”, a declarat Xiulin Ruan, profesor de inginerie mecanică la Purdue.

Imagine

Ideea a fost de a realiza o vopsea care să reflecte lumina soarelui departe de o clădire. Prin realizarea acestei vopsele cu adevărat reflectorizantă, ea a devenit cea mai albă, potrivit Universității Purdue.

Vopseaua albă tipică comercială disponibilă pe piață devine de fapt mai caldă decât rece, au dezvăluit cercetătorii, adăugând că aceste vopsele reflectă doar 80-90% din lumina soarelui și nu pot face suprafețele mai reci decât împrejurimile lor.

Este mai puternică decât aparatele de aer condiționat din majoritatea caselor

Deoarece vopseaua absoarbe mai puțină căldură din soare decât emite, o suprafață acoperită cu această vopsea este răcită sub temperatura înconjurătoare, fără a consuma energie.

Utilizarea acestei noi vopsele pentru a acoperi o suprafață de aproximativ 1.000 de metri pătrați ar putea duce la o putere de răcire de 10 kilowați. „Este mai puternică decât aparatele de aer condiționat din majoritatea caselor”, a spus Ruan.

Două elemente fac această vopsea ultra-albă: o concentrație foarte mare de compus chimic numit sulfat de bariu și diferite dimensiuni de particule de sulfat de bariu.

Vopselele de pe piață concepute pentru a respinge căldura reflectă doar 80% până la 90% din lumina soarelui și nu pot face suprafețele mai reci decât mediul înconjurător.

Tehnica invenției datează din anii ’70

Tehnica folosită de oamenii de știință în invenția acestei vopsele datează din anii 1970, când dezvoltatorii s-au concentrat pe fabricarea unei vopsele de răcire radiativă atât de albă încât să fie o alternativă fezabilă la aparatele de aer condiționat tradiționale. La Purdue, Ruan a luat în considerare peste 100 de materiale diferite pentru a face cea mai albă vopsea  existentă vreodată și mai târziu, a redus la aproximativ 10. Cercetătorii au testat apoi aproximativ 50 de formulări diferite pentru fiecare material pentru a obține rezultatul dorit.

„Două caracteristici fac această vopsea ultra-albă: o concentrație foarte mare de compus chimic numit sulfat de bariu – utilizat și în hârtie și cosmetice – și diferite dimensiuni de particule de sulfat de bariu în vopsea”, au explicat cercetătorii de la Purdue.

În plus, au explicat că lungimea de undă a soarelui care se împrăștie din fiecare dintre particule depinde de dimensiunea vopselei sale, astfel încât o gamă mai largă de dimensiuni ale particulelor permite vopselei să împrăștie mai mult din spectrul luminii de la soare, au spus oamenii de știință, potrivit republicworld.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: