Evenimentul Zilei > Actualitate > Asociația vânătorilor din Harghita iese la atac. Acuzații de răspândire de informații false în cazul ursului „Arthur”
Asociația vânătorilor din Harghita iese la atac. Acuzații de răspândire de informații false în cazul ursului „Arthur”

Asociația vânătorilor din Harghita iese la atac. Acuzații de răspândire de informații false în cazul ursului „Arthur”

Asociația care a organizat vânătoarea pentru prințul Emanuel von und zu Liechtenstein, în care a fost vânat un urs, a sesizat CNA pentru a sancționa „toate posturile TV, posturile de radio, presă liberă și on-line pentru comunicarea de informații false".

„În spațiul public din România, în ultima perioadă s-a vehiculat ipoteza împușcării unui urs, cel mai mare din România și Europa, fără argumente științifice, afirmate de un activist de mediu.

Vă precizăm că funcția de activist de mediu nu se regăsește în Clasificarea funcțiilor din România. Pentru dovadă acesteia gășiți în spațiul public toate postările acestor posturi de televiziune, presei libere și online si a postărilor pe platforma Facebook. (…) Vă atașăm poze cu urși mai mari decât Arthur, exemplare care au fost fotografiate pe fondurile cinegetice gestionate de asociatia noastră.”, se arată în sesizarea transmisă Consiliului Național al Audiovizualului.

Se solicită către CNA ca  să fie sancționate toate posturile TV, posturile de radio, presa libera și on-line pentru comunicarea de informații false”.

Mai mult, Asociația spune că se va adresa și Parchetului general fiindcă „această faptă constituie infracțiune, conform Codului Penal.

De unde a plecat scandalul

Unul dintre cei mai mari urși din România a fost vânat, în urmă cu o lună, în pădurile din județul Covasna.

Asociaţiile Agent Green (România) şi VGT (Austria) l-au acuzat pe prinţul austriac că, în luna martie a acestui an, a venit în ţara noastră şi a ucis cel mai mare urs din România, deşi derogarea primită era pentru o ursoaică cu pui care cauza pagube unor ferme din localitatea Ojdula, judeţul Covasna.

Prințul nu a omorât ursoaica vizată, ci un mascul care trăia în adâncul pădurii și care nu venise niciodată în apropierea localităților.

Prințul Emanuel von und zu Liechtenstein, după cum a apare în solicitarea formulate de Asociația Vânătorilor din Ojdula, ar fi plătit 7.000 de euro ca să împuște legal un urs, în țara noastră. El a primit aprobare pentru o ursoaică ce făcea probleme în zonă, în gospodăriile oamenilor, însă a împușcat un urs trofeu – „de aur”, cum îl numesc vânătorii.

Conform sursei citate, prințul l-ar fi împușcat pe Arthur, un urs monitorizat de asociațiile de mediu, considerat unul dintre cele mai frumoase exemplare din România. Exemplarul este cotat cu un punctaj de 592,90, din maximul de 600.

Prințul a afirmat că a ucis un urs în România, dar că acesta nu este ursul Arthur, ci un urs special eliberat pentru vânătoare.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Secuiesc a anunțat oficial că pe această temă a fost deschis un dosarul penal.