Scandal la nivel internațional. Urs-trofeu, vânat în condiții dubioase în Covasna. Vânătorul este un prinț

Scandal la nivel internațional. Urs-trofeu, vânat în condiții dubioase în Covasna. Vânătorul este un prinț

Un urs trofeu a fost vânat luna trecută, în pădurile din Covasna, de un prinț din Liechtenstein, în condiții dubioase. Garda de mediu a demarat o anchetă

Unul dintre cei mai mari urși din România a fost vânat, în urmă cu o lună, în pădurile din județul Covasna. Aceasta chiar dacă vânătoarea la urs este interzisă de patru ani. Vânătorul este un prinț din Liechtenstein, după cum relatează Stirile ProTV.

Prințul Emanuel von und zu Liechtenstein, după cum a apare în solicitarea formulate de Asociația Vânătorilor din Ojdula, ar fi plătit 7.000 de euro ca să împuște legal un urs, în țara noastră. El a primit aprobare pentru o ursoaică ce făcea probleme în zonă, în gospodăriile oamenilor, însă a împușcat un urs trofeu – „de aur”, cum îl numesc vânătorii.

Conform sursei citate, prințul l-ar fi împușcat pe Arthur, un urs monitorizat de asociațiile de mediu, considerat unul dintre cele mai frumoase exemplare din România. Exemplarul este cotat cu un punctaj de 592,90, din maximul de 600.

Aprobarea a fost pentru ursoaică

Prințul din Liechtenstein a primit aprobare să împuște o ursoaică ce făcea pagube în gospodăriile oamenilor din localitatea Ojdula, din Covasna. Solicitarea a venit din partea Asociației de Vânătoare din Ojdula, condusă de Marcos Barna. Vânătorii au vrut să împuște 3 urși, dar au primit aprobare pentru unul singur.

Marcos Barna, președintele asociației de vânătoare din zonă, confirmă prezența unor ursoaice cu pui cu pui în Ojdula.

În martie însă, asociația sa a organizat o vânătoare în zonă, unde a fost omorât un urs, masculul trofeu.

Activiștii de mediu susțin că a fost vânat un urs greșit

Voluntarii de la asociația de mediu „Agent Green” susțin că ursul împuscat nu este cel care făcea probleme în sat.

„A fost un caz în care se vede ca la carte interesul pentru trofeu și nicidecum nevoia oamenilor de la sat de a rezolva o problemă reală. Au găsit un sătean să facă o plângere pentru un atac, la mai bine de jumătate de an a făcut plângerea”, susțin reprezentanții asociației, citați de Știrile ProTV.

Drept dovadă, susțin activiștii de mediu, atacurile urșilor au continuat în zona Ojdula. Ei spun că din pădure lipsește ursul trofeu, care nu se apropia de așezările omenești.

„Cel care lipsestea acum din pădure, un urs pe care nu l-am văzut niciodată în preajma unor așezări omenești, este Arthur. Este cel mai mare dintre toți, este cel mai mare care a fost vreodată observat în România. Mai este Mecanicul și Roki”, au adăugat activiștii de mediu.

Reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu au anunțat că s-au sesizat în acest caz și desfășoară o anchetă.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News