Asistenții din spatele succeselor lui Jurgen Klopp. Un trio de tradiție

Asistenții din spatele succeselor lui Jurgen Klopp. Un trio de tradiție

Antrenorul german Jurgen Klopp (în prezent, la Liverpool) este un personaj aparte în fotbalul modern, dar fi putut să bifeze asemenea rezultate cu echipele sale, dacă nu i-ar fi avut alături pe „secunzii” săi Peter Krawietz și Zeljko Buvac?

De aproape două decenii, germanul Peter Krawietz (48 de ani) se află lângă Jurgen Klopp (51 de ani), vreme în care acest trio a înregistrat rezultate răzunătoare. Krawietz a fost catalogat drept „The Eye” („Ochiul) de către Klopp. De ce? Pentru că acesta este un maestru al analizelor video, fiind o sursă constantă de intuiție încă de la bun început pentru Klopp. „The Brain” („Creierul”) este bosniacul Zeljko Buvac (48 de ani), un personaj nelipsit din  staff-ul lui Klopp, încă din era Mainz.

Krawietz are și o diplomă de analist video în sport și a debutat în acest rol la echipa din orașul său natal, Mainz. Acest lucru se întâmpla în anul 1996, atunci când Jurgen Klopp activa ca jucător la Mainz. Ironic, Krawietz urmărea greșelile pe care le făcea Kopp în teren.

După ce și-a încheiat cariera de jucător, la Mainz, în 2001, Klopp a devenit imediat antrenorul acestei echipe, iar Krawietz a rămas în organigrama clubului, dar de această dată a fost promovat de Klopp în funcția de „cercetător”, mai exact, șef al celor care descoperă talente.  De partea cealaltă, Buvac a avut, la rându-i, un rol important la Mainz, iar echipa a reușit promovarea în Budesliga, grație acestui trio tehnic.

Ne puteți urmări și pe Google News

După asemenea performanțe, trio-ul a devenit duo

În 2008, Jurgen Klopp a ales să plece de la Mainz. A fost instalat la cârma Borussiei Dortmund, dar a venit la acest club „la pachet” cu Peter și cu Zeljko, cărora le-a dat sarcinile de manager asistenți. La Dortmund, trio-ul Klopp-Krawietz-Buvac i-a adus Borussiei două titluri de campioană (2011 și 2012), o Cupă a Germaniei (2012) și două Supercupe ale Germaniei (2013 și 2014).

În 2015, Jurgen Klopp a făcut pasul către Premier League, primul său contact ca antrenor în cel mai intens campionat de fotbal al Europei. Klopp a semnat cu Liverpool, dar și de această dată a preferat să schimbe echipa alături de bunii săi prieteni Peter Krawietz și Zeljko Buvac. Până acum, în mandatul lui Klopp, „cormoranii” au devenit campionii Europei, după ce au câștigat Liga Campionilor în 2018. În 2013, Klopp pierduse o finală de Champions League, la Londra, în fața rivalei Bayern Munchen, dar și în 2018, cu Liverpool, la Kiev, în fața lui Real Madrid. În acest sezon, Liverpool este lider în Premier League, dar noul coronavirus i-a tăiat orice bucurie clubului. Nu se cunoaște exact dacă actualul sezon din Anglia se va relua, sau dacă va rămâne fără campioană. Cert este că Liverpool continuă să viseze la un nou titlu în Premier League, ultimul fiind câștigat în 1990.

Însă, acest trio senzațional s-a rupt în 2018. Buvac a decis să ia o pauză din motive personale, dar după un timp a decis să plece defitiv din club. Pe 1 februrarie 2020, „Creierul” lui Klopp a fost numit director sportiv la Dinamo Moscova. (FOTO: liverpoolfc.com)