Asimptomaticii pot transmite virusul? Sunt un „motor tăcut” al răspândirii? Ce spun cercetătorii

 Asimptomaticii pot transmite virusul? Sunt un „motor tăcut” al răspândirii? Ce spun cercetătorii

Câți oameni nu au simptome după ce s-au infectat cu SARS-CoV-2? Și care este rolul lor în răspândirea COVID-19? Acestea au fost întrebări-cheie de la începutul pandemiei.

Acum, dovezile sugerează că aproximativ una din cinci persoane infectate cu Covid-19 nu vor prezenta simptome și vor transmite virusul la mai puține persoane decât cineva cu simptome. Dar cercetătorii sunt împărțiți cu privire la faptul dacă infecțiile asimptomatice acționează ca un „motor tăcut” al pandemiei.

Potrivit Nature, cercetătorii nu au ajuns la o concluzie comun acceptată cu privire la rolul asimptomaticilor ca fiind motor al pandemiei.

Principala problemă în determinarea ratei de cazuri asimptomatice este diferențierea între asimptomatici și persoanele infectate care nu au ajuns în faza simptomatică, potrivit cercetătoarei Krutika Kuppalli de la Stanford University School of Medicine, citată de revista menționată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rezervor tăcut de răspândire

La începutul pandemiei, cercetările sugerau că infecțiile asimptomatice ar fi putut reprezenta până la 81% din totalul cazurilor. Dar o nouă analiză, publicată luna trecută și bazată pe 13 studii cu un eșantion total de peste 20.000 de persoane, a calculat rata asimptomaticilor la 17%. În această cercetare, persoanele asimptomatice sunt definite drept cele care nu prezintă niciunul dintre simptomele-cheie Covid-19 pe toată perioada de urmărire a bolii, analiza luând în calcul doar studiile care au urmărit persoane infectate timp de cel puțin șapte zile.