Asigurarea opțională la sănătate s-a scumpit. Românii fără venituri plătesc mai mult la CASS

Asigurarea opțională la sănătate s-a scumpit. Românii fără venituri plătesc mai mult la CASS Sursa foto: Arhiva EVZ

Asigurarea de sănătate opțională, plătită de românii care nu obțin venituri fiscalizate, a crescut odată cu majorarea salariului minim. Cei care doresc să beneficieze de servicii medicale în sistemul public, dar nu sunt angajați, vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunar pentru CASS.

Asigurarea de sănătate opțională (CASS), plătită de românii fără venituri, a devenit mai scumpă începând cu 1 octombrie. Acest lucru se datorează majorării salariului minim brut pe economie, la 3.300 de lei. Contribuțiile de sănătate se stabilesc, conform reglementărilor în vigoare la nivelul salariului minim.

Cei care doresc să beneficieze de servicii medicale în sistemul de stat vor încheia asigurarea de stat și vor plăti contribuții din mână. Acestea sunt stabilite ca procent, 10% pe an, din valoarea salariului minim, înmulțit cu 6. Concret, este vorba despre 10% din 19.800 (3.300 x 6).

Asigurarea de sănătate opțională s-a scumpit

Guvernul a majorat salariul minim brut pe economie, de la 3.000 de lei, la 3.300 de lei, începând cu 1 octombrie. Tot de atunci a intrat în vigoare și noua valoare a CASS, mai mare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Persoanele ce vor să încheie asigurarea de sănătate opțională valabilă pentru 12 luni trebuie să plătească echivalentul a 10% din șase salarii minime brute în vigoare la data depunerii declarației, conform Codului fiscal. Astfel, valoarea a crescut la 1.980 de lei

Până la 1 octombrie, salariul minim brut pe țară a fost de 3.000 de lei. Astfel că valoarea CASS a fost de 1.800 de lei pe an.

medic, letiția coriu

Sursa foto: Arhiva EVZ

Cine poate plăti opțional CASS

Codul Fiscal stabilește cine poate plăti opțional contribuții pentru asigurarea de sănătate. Articolul 180 a actului de reglementare definește două categorii de persoane:

  • persoanele fizice care nu realizează venituri din salarii și asimilate salariilor, pensii (pentru partea care depășește suma lunară de 4.000 de lei), activități independente, drepturi de proprietate intelectuale, din asocierea cu o persoană juridică, din chirii, activități agricole, silvicultură și piscicultură, investiții, alte surse și nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuției  pentru asigurarea de sănătate sociale;
  • persoanele fizice care realizează venituri de natura celor menționate mai sus, dar pentru care nu se datorează CASS.

Asigurarea de sănătate opțională

Din anul 2023, se pot asigura opțional persoanele fizice care au estimat venituri anuale cumulate (cu excepția celor din salarii) sub nivelul a șase salarii minime brute pe țară.

Odată depășit acest prag, apare obligația de a plăti CASS.