Schimbări legate de plata CASS. Cum vor fi afectați românii
- Mădălina Sfrijan
- 21 noiembrie 2023, 16:51
O propunere legislativă care aduce modificări legate de plata CASS a fost înregistrată în Senat. Conform schimbărilor aduse de acest proiect de lege românii ar putea plăti contribuția de asigurări de sănătate dacă au o singură sursă de venit.
Proiectul de lege a fost depus în Parlament de fostul premier Florin Cîțu. Acesta ar urma să aducă schimbări majore în Codul Fiscal. Conform noilor prevederi contribuabili ar putea plăti CASS pentru l singură sursă de venit.
Se schimbă prevederile legate de plata CASS
Propunerea legislativă a lui Florin Cîțu presupune plata CASS și în cazul veniturilor din pensii „pentru partea depășește suma lunară de 4.000 lei”.
Astfel contribuabili ar urma să se datoreze CASS pentru o singură sursă de venit, respectiv cea mai mare.
„Contribuabilii (...) datorează, după caz, contribuția de asigurări sociale de sănătate pentru o singură sursă de venit, cu valoarea cea mai mare”arată proiectul depus în Parlament.
Românii care încasează venituri din mai multe surse trebuie să achite contribuția de asigurări sociale de sănătate doar pentru o singură categorie de venit.
Propunerea ar elimina un „abuz”
Fostul premier susține că a înaintat această propunere în Parlament cu scopul de a elimina un„abuz” pe care statul român l-ar face. Florin Cîțu a oferit o serie de lămuriri legate de noile prevederi. Acesta susține că românii nu ar trebui să plătească CASS pentru toate sursele de venit pe care le au.
„Românii sunt obligați să plătească contribuția pentru sănătate din toate sursele de venit. O mizerie socialistă care confirmă FALIMENTUL statului român luat prizonier de socialiști. ”, A scris fostul premier pe Facebook.
Mai mult, Cîțu a ținut să precizeze că românii care datorează aceste contribuții nu se bucură de servicii medicale superioare.
„Contribuabilul nu obține, în schimbul acestor contribuții, din partea sistemului public de sănătate o contraprestație sub forma unor servicii de sănătate superioare, un pachet de servicii medicale superior altor contribuabili, asigurați sau co-asigurați, în temeiul legii”, a adăugat fostul premier.
Contribuabilii care datorează CASS
Cota CASS reprezintă un procent de 10% din veniturile realizate din salarii. Românii sunt obligați să achite aceste contribuții atât pentru veniturile din România cât și pentru cele realizate în alte state.
Vizate în acest sens sunt veniturile din activități independente, inclusiv profesii liberale, precum și venituri din contracte de activitate sportivă. De asemenea, se datorează aceste contribuții și pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, dar și pentru venituri din asocierea cu o persoană juridică.
Plătesc aceste contribuții și românii care au venituri ce provin din cedarea folosinței bunurilor, precum și venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură. De asemenea, contribuabili sunt cei care au venituri din investiții.