Creșterea salariului minim scumpește asigurarea medicală. Cât costă acum

Creșterea salariului minim scumpește asigurarea medicală. Cât costă acum Sursa foto: Dreamstime.com

Cei fără venituri fiscalizate nu beneficiază de asigurare în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate. Aceștia au opțiunea de a se asigura la sănătate prin completarea declarației unice către ANAF, având astfel acces la servicii medicale decontate de CNAS.

Suma achitată pentru contribuția la asigurările sociale de sănătate (CASS) de către persoanele fără venituri fiscalizate după 1 octombrie este mai mare comparativ cu cea plătită de cei care s-au asigurat înainte de această dată.

Această situație derivă din majorarea salariului minim brut pe economie, care servește drept referință pentru calculul acestei contribuții.

CASS pentru cei fără venituri fiscalizate

Astfel, românii fără venituri fiscalizate care optează pentru asigurarea la sănătate după 1 octombrie vor suporta o contribuție CASS în cuantum de 1.980 de lei, potrivit unei analize economica.net.

Ne puteți urmări și pe Google News

Această concluzie se bazează atât pe răspunsurile primite de la ANAF, cât și pe dispozițiile din Codul Fiscal.

Suma salariului minim brut, utilizat ca punct de referință pentru calcularea contribuției CASS datorate de persoanele fizice fără venituri care optează pentru asigurarea la sănătate după 1 octombrie, este stabilită la 3.300 de lei.

Românii se pot asigura la sănătate opțional

„În cazul persoanelor fizice care optează pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate potrivit prevederilor articolului 180 din Codul fiscal, ulterior datei de 1 octombrie 2023, nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată utilizat de persoanele fizice este de 3.300 lei în situația persoanelor fizice prevăzute la articolul 180 alineatul (1) litera b) și c) din Codul fiscal”, au răspuns pentru economica.net oficialii ANAF.

Cei fără venituri fiscalizate care aleg să se asigure facultativ la sănătate trebuie să plătească contribuția, care este calculată prin aplicarea unei cote de 10% asupra unei baze de calcul echivalente cu șase salarii minime brute pe economie.

Această bază de calcul are ca referință valoarea salariului minim în vigoare la data depunerii declarației unice.

Turnătoria fiscală

Declarație unică pe venit pentru plata CASS. Sursa foto: Arhiva EVZ

Declarația unică pentru plata CASS

Odată ce ați completat declarația în mod corect, aveți posibilitatea de a o trimite în format hârtie, la registratura organului fiscal din raza teritorială în care vă aflați domiciliul.

Aveți opțiunea de a trimite documentul și prin poștă, utilizând o scrisoare recomandată cu confirmare de primire.

De asemenea, PDF-ul inteligent al declarației unice poate fi expediat la ANAF prin intermediul Spațiului Privat Virtual.

Perioada de asigurare în cadrul sistemului asigurărilor sociale de sănătate are o durată de 12 luni. Va fi calculată începând de la data expedierii declarației unice către Fisc.