Evenimentul Zilei > Actualitate > Asasinatul președintelui Republicii Haiti. Un antreprenor american, printre mercenarii arestați. VIDEO
Asasinatul președintelui Republicii Haiti. Un antreprenor american, printre mercenarii arestați. VIDEO

Asasinatul președintelui Republicii Haiti. Un antreprenor american, printre mercenarii arestați. VIDEO

Un om de afaceri din Florida, cetățean american, se află printre mercenarii arestați de autoritățile haitiene pentru asasinarea prreședintelui Jovenel Moise.

Guvernul haitian a acuzat un antreprenor şi fost agent de securitate din Florida de implicare în asasinarea lui Jovenel Moise, relatează The Guardian. Este vorba despre James Solages, unul dintre cei doi cetăţeni haitieni-americani care au fost arestați în capitala Port-au-Prince. Cel de-al doilea cetățean american de origine haitiană este Joseph Vincent, despre care nu se ştiu prea multe lucruri.

James Solages deține o firmă de întreţinere şi este membru în conducerea unei fundații din Haiti, Fwa Sa A Jacmel Avan, care îşi propune să combată foameatea copiilor în oraşul portuar sudic Jacmel. Potrivit profilului de pe LinkedIn, el a urmat un curs de agent de securitate şi a fost „comandant-şef al corpului de agenţi de pază” la ambasada Canadei în Haiti.

Ministerul Afacerilor Externe al Canadei a confirmat presei faptul că Solages a fost „angajat pe perioadă scurtă ca gardă de corp de rezervă”. Acesta a lucrat pentru o companie de securitate contracată în 2010 de diplomaţia canadiană.

Un bărbat cu semnalmentele lui Solages s-a aflat printre bărbaţii suspectaţi de asasinatul președintelui  care au fost prezentați de poliție presei. Acesta purta un tricou alb, pantaloni şi cizme de culoarea nisipului. Un alt bărbat, probabil Vincent, stătea lângă el, împreună cu alţi 15 bărbaţi care ar fi cetăţeni columbieni, foşti militari potrivit poliţiei din Haiti şi autorităţilor columbiene.

Până în prezent, guvernul nu a adus nici o dovadă împotriva lui James Solages în cazul acestui asasinat, al președintelui Jovenel Moise. Departamentul de stat american a declarat că este la curent cu relatările despre arestarea americanilor, dar nu a putut să le confirme identitatea.

Informațiile despre Solages

Site-ul web al fundației administrate de Solages a fost închis joi, dar pe pagina dedicată biografiei sale, este prezentat drept un lider al tinerilor, un avocat al copiilor defavorizaţi, dar şi un politician care îşi promovează ţara. Antreprenorul apare înconjurat de copii haitieni iar sub imaginea sa stă scris „reconstruim Haiti”. Ziarul Sun-Sentinel a raportat că organizaţia a strâns 11.000 de dolari în 2019.

În bazele de date din Florida James Solages apare ca având licenţe expirate de agent de securitate şi pentru arme de foc. Potrivit informațiilor de pe pagina Linkedin şi din contul său de Facebook, el a urmat Florida Career College şi are doi ani de pregătire ca agent de securitate.

Léon Charles, şeful Poliţiei Naţionale din Haiti, i-a numit pe asasinii președintelui din Haiti „mercenari profesionişti”, precizând că 26 din cei 28 de suspecţi sunt columbieni.