Curiozități din lumea animalelor. Artemia salina, specia de crustacee care trăiește 10.000 de ani

Curiozități din lumea animalelor. Artemia salina, specia de crustacee care trăiește 10.000 de ani Sursa foto: Wikipedia

Artemia salina a fost unul dintre puținele animale luate de cercetători pe orbita spațială. A fost folosită pentru a testa efectul razelor cosmice și a supraviețuit fără probleme. 

Artemia salina este un animal care rezistă în cele mai vitrege condiții. Indiferent dacă este scufundat în alcool, fiert, sau expus la -273 de grade, tot va supraviețui.

Artemia salina, animalul care trăiește 10.000 de ani

Artemia salina se mai diferențiază de restul organismelor prin faptul că rezistă la presiuni extreme și poate supraviețui într-un mediu acvatic cu o concentrație salină de 50%. În plus rezistă la fel de bine în vid ca și adâncul mărilor.

Artemia salina a fost unul dintre puținele animale luate de cercetători pe orbita spațială. A fost folosită pentru a testa efectul razelor cosmice și a supraviețuit fără probleme.

Ne puteți urmări și pe Google News
Artemia salina. animalul care trăiește 10.000 de ani

Sursa foto: Britannica

Nu depășesc 15 mm în lungime

În termeni științifici Artemia salina este definită ca fiind o specie de crustacee care trăiește în lacurile sărate. Sunt creaturi extrem de mici care nu depășesc 15 mm în lungime. Se hrănesc doar cu alge, iar femelele nu au nevoie de masculi pentru a se reproduce.

Când condițiile sunt prielnice, femelele adulte produc ouă care au o coajă subție și care eclozează imediat. De asemenea, se adaptează extrem de ușor și la condițiile mai puțin favorabile.

De exemplu când hrana lipsește sau concentrația de sare crește peste măsură femela Artemia salina produce cochilii dure sau chisturi care conțin o larvă aproape complet dezvoltată.

Anima salina trăiește atât de mult grație procesului de anhidrobioză

Prin aii 90 o echipă de exploatare a petrolului a forat în apropierea renumitului Salt Lake din vestul SUA și din întâmplare a echipa a dezgropat mai multe chisturi ale artemiei. Au decis atunci să arunce câteva chisturi în apă pentru a observa dacă vor supraviețui. Câteva dintre chisturi s-au transformat în adulți.

Însă, asta nu este tot. Pe baza datării cu carbon s-a constatat că aceste chisturi erau vechi de 10.000 de ani. Oamenii de știință au statbilit că aceste chisturi de artemia salina sunt capabile să facă față dezhidratării de până la 97%. Animalul pune în repaos toate procesele de viață. Este ceea ce savanții numesc anhidrobioză, notează publicația britanică BBC.