Top cinci ciudațănii ale Pământului. Marea Gaură Albastră se crede că este un loc de amerizare a extratereștrilor

Top cinci ciudațănii ale Pământului. Marea Gaură Albastră se crede că este un loc de amerizare a extratereștrilor Sursa: arhiva EVZ

Poate nu știați, dar pe Terra există câteva locuri, naturale sau artificiale, care sunt foarte vizitate de turiști. Evenimentul Zilei a realizat un top 5 al acestor ciudățenii

Pe primul loc se situează ”marea gaură albastră”, situată în reciful Lighthouse, aflat la 90 de kilometri în largul insulelor Belize.

Locul este unul paradisiac, cu ape de azur, care atrage în fiecare an zeci de mii de turiști. Celebrul Jacques Yves-Cousteau a studiat acest loc unic în lume în lume și a ajuns la concluzia că totul este format de natură.

Perfect circulară, Marea Gaură Albastră  are un diametru de aproximativ 300 de metri și o adâncime de 120 de metri. Se crede că s-a format în timpul Erei Glaciare, când în zonă au existat o serie de peșteri calcaroase, fiind un loc interesant de vizitat de pe Terra.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În acel moment nivelul mării era mult mai scăzut, dar când acesta a revenit la cote normale, bolta peșterii s-a prăbușit în apă, formându-se o minunată dolină carstică”, explică un specialit.

Jacques Yves-Cousteau a studiat adâncimile cu un submarin și a descoperit stalactite imense ce creau un peisaj subacvatic uimitor. Renumele zonei a făcut înconjurul lumii după ce Jacques Yves-Cousteau a publicat un articol cu privire la cele mai bune locuri de scufundări din lume, în topul său aflându-se și Marea Gaură Albastră.

Pasionații de ufologie susțin că Marea Gaură Albastră este un loc unde amerizează extratereștrii atunci când vin pe Terra.

Mina Diavik, oaza de diamante

Un alt loc care naște tot felul de contradicții este Mina Diavik, care se afla în Canada, la 300 de km de Yellowknife. Aici sunt descoperite în fiecare peste 1.5 tone de diamamnte. Privită din satelit, această mină pare o groapă uriașă, dar este atât de mare încât are propriul său aeroport.

Primele diamante de aici au apărut pe piaţă de profil în anul 2003. Producția de la mina Diavik ajunge în proporție de60 la sută pe piața diamantelor de la Antwerp, restul fiind vândute în Toronto.

”Porțile Iadului” din Turkmenistan

În fosta republică sovietică există un loc botezat de localnici, dar și de cercetători, ”Porțile Iadului”. O imensă groapă a apărut din senin, după ce în zona respectivă s-a căutat gaz metan., acum mai bine de 50 de ani.

Cei care s-au ocupat de această problemă au constatat faptul că din groapa care s-a format mari cantități de gaze naturale iasă la suprafață așa că i-au dat foc. De atunci, incendiul nu a mai putut fi stins, niciodată.

Glory Hole – Barajul Monticello

Glory Hole este cel mai mare sistem hidroenergetic din lume. A fost construit în nordul Californei, fiind botezat Glory Hole. Practic groapa este o gaura de scurgere a barajului Monticello, de pe lacul Berryessa. Aceasta permite scurgerea a 1.370 de metri cubi pe secundă, debitul fiind considerat unul uriaș.

Din motive evidente, înotul în zona repsectivă a fost interzis ca urmare a riscurilor de deces foarte mare. La fundul gropii se crează curenți foarte mari care pot trage un sub apă, în câteva secunde.

Mina din canionul Bingham

Un alt loc superb de pe Pământ este și mina din canionul Bingham. Aceasta a intrat în Cartea Recordurilor, fiind cea mai mare excavație făcută de om, având o adâncime de peste 1,5 de metri.

Mina este amplasată în zona Salt Lake County, Utah, SUA, și poate fi observată foarte ușor din satelit. Aici se extrage cupru, zăcământul fiind unul foarte bogat. Diametrul minei este unul gigant, cu peste 2,5 kilometri.