Actorul Arșinel, pionul cu care se vrea distrugerea transplantului în România

Actorul Arșinel, pionul cu care se vrea distrugerea transplantului în România

Actorul Alexandru Arșinel, care a fost supus unui transplant de rinichi în anul 2013, la Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj, condus la acea vreme de medicul Mihai Lucan, a fost transformat într-o săgeată, din nou, pentru a decredibiliza activitatea de transplant din România. Deși anchetatorii s-au pronunțat în repetate rânduri vizavi de acest caz, găsind acuzațiile cum că artistul ar fi fost favorizat nefondate, un membru al comisei de Sănătate din Camera Deputaților a readus în atenția publică acest caz. Miza? Aceste proceduri să se facă în străinătate. Mai mult, oamenii lui cheie, care au fost înlăturați din sistemul sanitar sunt, în acest moment, anchetați penal.

Membru în Comisia de Sănătate, omul care ar trebui să înțeleagă perfect mecanismul prin care se desfășoară activitatea de transplant și, în caz contrar, să ceară o opinie juridică, a provocat și propagat o știre falsă menită să arunce în derizoriu munca de peste 20 de ani a medicilor români implicați în acest domeniu. În primul rând, acesta a comentat fără barieră și a furnizat niște documente care încală orice principiu al GDPR-ului, expunând într-un mod nefericit, dar mai ales incorect, o persoană publică, dovedită nevinovată în urma anchetelor de amploare. În al doilea rând, acesta a făcut declarații mincinoase legate de atribuirea codului unic CUIANT, codul care se atribuie obligatoriu celor care sunt înscriși pe lista de așteptare a unui organ.

„Arșinel a primit codul CUIANT (codul de înregistrare în Registrul Național de Transplant) pe data de 28 august 2013, iar în aceeași zi a făcut transplant de rinichi”, a declarat luni deputatul USR, denunțătorul medicului Mihai Lucan la DIICOT. Deputatul nu a consultat legea și normele sale de aplicare în acest caz și a interpretat, după bunul plac, situația prezentată. În realitate, o mare parte din transplantați primesc acest cod chiar în ziua în care se supun transplantului. „Arșinel a beneficiat de codul CUIANT în aceeași zi pentru că a fost o urgență. Iar procedura aceasta este una uzuală în sistemul de transplant și chiar vitală pentru program. Înaintea tuturor există două mari priorități, care urcă instant pe aceste liste de așteptare: urgențele și cazurile pediatrice. Legea a fost gândită să salveze vieți, nu să le sorteze după ordinea venirii. În cazul lui Arșinel, maestrul a venit în urgență, într-o stare care impunea urgența unui transplant și de aceea i s-a dat imediat un cod CUIANT.

Norocul său a fost că a apărut un rinichi potrivit și a putut intra în operație în aceeași zi. Nu e o situație rar întâlnită, din contră! Toate cazurile de intoxicație cu ciuperci, unde ficatul este făcut praf și se impune un transplant hepatic de urgență, codul CUIANT apare că a fost primit în aceeași zi în care s-a realizat procedura”, ne-a explicat un specialist din Ministerul Sănătății. Mai mult, primul român care a fost transplantat cu succes în România, Gheorghe Penea, fiind receptorul unui ficat nou, a primit codul CUIANT cu puțin timp înainte de a intra în sala de operație. Ca și Alexandru Arșinel, și Gheorghe Penea se aflau de mai mulți ani în evidența medicilor. „Sistemul Eurostransplant este conceput tocmai pe baza acestui CUIANT acordat de urgență celor care trebuie transplantați imediat. Repet, nu este nimic împotriva legii, ba chiar în conformitate totală, cel puțin în acest caz”, ne-a mai spus sursa din MS.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deputatul a reinventat „Ambulanța Neagră”

Dezvăluirile „bombastice” făcute de userist nu au rămas fără ecou. Cu atât mai mult cu cât a insinuat de mai multe ori, în mod public, faptul că în țara noastră se fură organe și se ucid oameni în acest sens. Pe lângă faptul că asemenea afirmații nefondate distrug programul de transplant, în România, declararea morții cerebrale se face sub unul dintre cele mai dure forme de protocol din lume.