Armenia acuză Turcia că reinstaurează Imperiul Otoman
- Tudor Borcea
- 7 octombrie 2020, 05:15
Ministerele de Externe ale Turciei și Azerbaidjanului au negat că Turcia ar interveni direct sau ar folosi mercenari, deși președintele Erdoğan s-a angajat să sprijine „Azerbaidjanul frate” prin „toate mijloacele de care dispunem”.
Dar Turcia, care a cerut Armeniei „să părăsească teritoriul ocupat”, este departe de a fi singura țară implicată în tot acest joc.
Iranul, care este aliat cu Armenia, dar care adăpostește o numeroasă populație azeră, a avertizat atât Armenia, cât și Azerbaidjanul „să nu pătrundă” cumva pe teritoriul său, existând informații potrivit cărora o serie de rachete și chiar elicoptere ar fi trecut frontiera sa din nord.
Toate aceste incidente ar face ca Turcia să intre în conflict atât cu Rusia, care are strânse legături cu ambele țări, cât și cu Franța, care l-a acuzat pe Erdoğan că trimite în luptă niște „jihadiști”.
În același timp, Georgia s-a declarat îngrijorată de escaladarea situației, oferindu-și capitala, Tbilisi, ca gazdă a unor eventuale tratative.
Conflictul poate fi înțeles cel mai bine în contextul șirului de politici în care sunt implicate marile puteri care se luptă pentru influență în Orientul Mijlociu bogat în petrol și în Caucazul vecin, afirmă Charlotte Dennett, expert în politicile legate de resurse naturale.