Arme mai puternice decât cele nucleare devin operaționale: primul laser funcțional montat pe un vas american. Pulsul planetei

Arme mai puternice decât cele nucleare devin operaționale: primul laser funcțional montat pe un vas american. Pulsul planetei

Preocupările privind arma nucleară pe care ar putea-o dobândi Kim Jong-un sau situația programului nuclear iranian au ridicat problema armelor de această categorie, dar care se înscriu în limitele convenționale și au capacitate și mai mare de luptă. E și cazul armelor în care tehnologia implicată aduce science-fiction-ul în realitate.

Astfel, deși arma nucleară are un potențial de descurajare major, iar efectele utilizării sale sunt dezastruoase, armele cu ochire perfect țintită sunt cel puțin la fel de importante strategic, dar fără a avea efectele colaterale și persistente ale unei lovituri nucleare.

Cea mai nouă armă care a fost testată, fiind operațională astăzi, este arma cu laser. CNN a relatat participarea la un test al cărui efect este acela de a comunica public despre existența armei, operaționalizarea ei, efectele utilizării ei și impactul major, totul pentru a crea descurajare credibilă și a evita escaladări nedorite. Și unde putea fi mai bine testată o asemenea armă decât în Apele Golfului, acolo unde Iranul hărțuiește periodic navele americane. Deși a certificat din nou, după ultima evaluare curentă, respectarea de către Teheran a acordului de control al programului nuclear, Agenția Internațională pentru Energie Atomică, care verifică componentele de neproliferare și certifică comportamentul Iranului, nu a putut îndepărta preocupările legate de agresivitatea statului iranian în Golf, de unde și necesitatea stabilită de către SUA a unei asemenea demonstrații, dată publicității la începutul săptămânii.

Arma cu laser - Laser Weapons System sau LaWS, în prescurtarea tehnică a Armatei Americane, a fost desfășurată la bordul vasului amfibiu de transport USS Ponce și poate trage oricând, în orice țintă din spațiul convenit, potrivit căpitanului Christopher Wells, cel care a coordonat demonstrația. Caracteristicile tehnice sunt impresionante: lovitura cu laser se desfășoară în spectrul electromagnetic invizibil și fără a emite nici un fel de sunet. Practic, raza nimicitoare lovește fără să știi. Noua armă este extrem de precisă și nu este o armă de nișă, ce poate atinge doar anumite ținte, aeriene, la sol sau pe apă. Din contra, arma cu laser vizează orice fel de țintă, oriunde s-ar afla, și lovește cu viteza luminii, adică o viteză de 50.000 de ori mai mare decât o rachetă balistică intercontinentală, cu rază lungă de acțiune. Acuratețea este 100% datorită vitezei mari, practic punctul vizat este lovit instantaneu. Nu depinde de vânt, de starea mediului, de orice alt inconvenient care afectează țintirea făcută de o armă convențională. Este mai precisă decât orice proiectil ne putem imagina.

Ne puteți urmări și pe Google News

Testul la care a fost invitat CNN a vizat o dronă lansată de pe navă, așa cum au în activitate, hărțuind navele SUA, și Iranul, și Coreea de Nord, și Rusia, și China. Și a fost doborâtă fără drept de apel. Acuratețea permite evitarea victimelor colaterale, mai mult, chiar la nivelul unui vas, lovirea motorului duce la blocarea deplasării sau lovirea sistemelor de foc blochează capacitatea de retaliere, dar lasă echipajul și soldații neatinși. Arma transmite un flux masiv de fotoni spre obiectul vizat, crescând căldura la câteva mii de grade brusc. Ea este utilizabilă pentru că la costuri de 40 milioane de dolari, funcționează pe baza electricității produse pe vas de un generator obișnuit, iar muniția este practic necostisitoare. Un dolar lovitura, susțin cei trei ofițeri de tragere de la bord care operează arma. Nu rachete de câteva milioane de dolari, nu echipaje numeroase, nu surse de energie care alimentează un oraș. Această miniaturizare și dezvoltare face utilizabilă arma deja de 3 ani și acum se află în faza exercițiilor de tragere directe.

La această oră, țintele sunt vehicule aeriene și vase de suprafață. Însă deja sunt dezvoltate armele laser de a doua generație, al căror obiectiv va fi să lovească rachetele cu rază lungă. Un asemenea sistem este în curs de omologare și presupune alt nivel al capabilităților. Însă deja și această armă existentă și testată poate fi utilizată cu acest scop, în măsura în care sistemul de identificare fizică și țintire a rachetei se poate face concomitent și automat de pe vas. Arma cu laser nu a fost încă testată în această direcție, dar trebuie să ne așteptăm că e o chestiune de timp până când arma laser va atinge și acest nivel, care introduce războiul într-o cu totul altă realitate și în noua generație de arme inteligente.