Armata Română face recrutări. Se caută 2.200 de rezervişti voluntari. Înscrierile se fac până pe 30 iunie

Armata Română face recrutări. Se caută 2.200 de rezervişti voluntari. Înscrierile se fac până pe 30 iunieSursa foto: Administratia Prezidentiala

Armata Română recrutează rezerviști voluntari. Rezerviștii voluntari reprezintă personalul selecționat pe bază de voluntariat,

Este vorba despre 2.200 de funcții de rezerviști voluntari, care în caz de război vor fi primii chemați sub arme.

Înscrierile pentru aceste funcții se pot face până la data de 30 iunie 2023. Doritorii trebuie să știe că vor trebui să treacă de câteva teste fizice, unul psihologic și un interviu.

”Rezerviștii voluntari reprezintă personalul selecționat pe bază de voluntariat, care consimte, pe bază de contract individual pe durată determinată, denumit în continuare contract, să încadreze funcții în statele de organizare ale structurilor din cadrul Ministerului Apărării Naționale. Primul contract se încheie pe o perioadă de 4 ani, iar următoarele pe o perioadă de maximum 3 ani”, se arată într-un informare a Armatei Române.

Cine poate fi rezervist voluntar

Rezerviștii voluntari pot fi cadre militare rezerviști voluntari (ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri) sau soldați și gradați rezerviști voluntari.

”La instituirea stării de urgență sau a stării de asediu, precum și la declararea stării de mobilizare sau a stării de război, contractele rezerviștilor voluntari se suspendă, iar aceștia sunt concentrați/mobilizați, în condițiile legii, și sunt încadrați în aceleași funcții. La desconcentrare sau la declararea demobilizării, rezerviștii voluntari sunt desconcentrați sau demobilizați, iar contractele se derulează în continuare până la expirarea acestora”, anunță Ministerul Apărării Naționale.

Ce drepturi financiare au rezerviștii militari

Un rezervist militar primește lunar de 30 la sută din solda de funcţie, la care se adăugă solda gradului deţinut, pe toată perioada contractului.

În plus, atunci când este chemat la instrucție, un rezervist militar primește solda de funcție, la care se adaugă solda de grad, gradațiile și solda de comandă, după caz, prevăzute de reglementările aplicabile personalului militar în activitate.

”Pe timpul participării la instruire sau la îndeplinirea unor misiuni, beneficiază de normele de hrană, sub formă de hrană preparată sau de valoarea financiară neimpozabilă a acestora, potrivit reglementărilor aplicabile personalului militar în activitate”, se mai arată în comunicatul Ministerului Apărării Naționale.

De asemenea, un rezervist militar are dreptul la asistență medicală gratuită dar și la pensie, pentru anii serviți în cadrul Armatei.

Ne puteți urmări și pe Google News