Ministerul Apărării recrutează rezerviști voluntari. Până când se pot depune dosarele

Ministerul Apărării recrutează rezerviști voluntari. Până când se pot depune dosarele Sursa foto: Dreamstime.com

Rezerviștii voluntari participă la instruiri la fel ca și militarii profesioniști, dar își păstrează serviciul din viața civilă atunci când nu participă la misiuni. Au însă un contract cu armata și primesc soldă. În acest moment sunt disponibile 417 locuri în București și alte 19 județe.

Ministerul Apărării Naționale organizează, în perioada 24 octombrie - 11 noiembrie, o nouă campanie de recrutare și selecție de rezerviști voluntari.

„Au rămas disponibile 417 de locuri de rezervişti voluntari (ofițeri, maiștri militari, subofițeri, gradați și soldați), în unităţi militare din București și 19 judeţe –  Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brăila, Brașov, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Hunedoara, Iași, Maramureș, Neamț, Olt, Vaslui și Vrancea.

La prezentarea la centrul militar, în perioada menționată, cetățenii interesați vor fi informaţi cu privire la etapele procesului de recrutare şi selecţie, structurile desemnate să execute selecția, unitatea sanitară militară unde urmează să susţină examinarea medicală, precum și unitatea militară în care urmează să execute programul de instruire iniţială, în situația în care fac obiectul acestei instruiri, potrivit legii“, se arată într-un comunicat de presă al MapN.

Ne puteți urmări și pe Google News

Candidaţii care nu au pregătire militară vor fi consiliaţi în ceea ce priveşte exprimarea opţiunilor, în sensul orientării către funcţiile pentru care îndeplinesc criteriile.

Ce înseamnă să fii rezervist voluntar

Rezerviștii voluntari reprezintă personalul selecționat pe bază de voluntariat, care consimte, pe bază de contract individual pe durată determinată, să ocupe funcții în statele de organizare ale structurilor din cadrul Ministerului Apărării Naționale. Primul contract se încheie pe o perioadă de 4 ani, iar următoarele pe o perioadă de maximum 3 ani.

La instituirea stării de urgență sau a stării de asediu, precum și la declararea stării de mobilizare sau a stării de război, contractele rezerviștilor voluntari se suspendă, iar aceștia sunt concentrați/mobilizați, în condițiile legii, și sunt încadrați în aceleași funcții.

Rezerviștii voluntari se pregătesc pentru a îndeplini orice misiune, la fel ca și militarii în activitate. În timp ce militarii profesioniști sunt prezenți zi de zi în unitatea militară în care sunt angajați, rezerviștii voluntari trebuie să fie prezenți la unităţile lor doar în perioadele de instruire și de îndeplinire a misiunilor, se arată pe site-ul Ministerului Apărării Naționale.

Primesc soldă

În afara acestor obligații, rezerviștii voluntari care sunt angajați în mediul civil, își vor continua activitatea la locul lor de muncă.

În perioada în care sunt chemați la unitate, rezerviștii voluntari primesc salariul aferent funcției militare pe care o ocupă, la fel ca militarii în activitate care ocupă funcții similare.

Remuneraţia acordată în perioada în care rezerviştii voluntari nu participă la instruire sau la misiuni este de 30 % din solda de funcţie, la care se adăugă solda gradului deţinut. Pentru un soldat aceasta este de 540 de lei, iar pentru un subofițer aceasta este de 720 de lei pe lună.

Actele necesare

La sosirea la centrul militar, persoanele care doresc să îndeplinească serviciul militar în calitate de rezervist voluntar vor completa o cerere de înscriere și vor prezenta următoarele documente:

actul de identitate, în original şi în copie;

certificatul de cazier judiciar, eliberat cu maxim şase luni înainte de data depunerii;

acte de studii şi/sau alte documente care atestă alte competenţe dobândite în viaţa civilă, în original şi în copie;

permisul de conducere valabil, eliberat de către autoritățile române, în original şi în copie, dacă este cazul

livretul militar, în original şi în copie, dacă este cazul, numai pentru cei care deţin calitatea de rezervist.