Armata lui Florin Călinescu

Armata lui Florin Călinescu

În perioada 2001-2008, firma actorului a încasat de la Ministerul Apărării peste 30 de milioane de euro.

 Un colonel din Departamentul pentru Armamente este unul dintre administratorii afacerii. Scandalul declanşat de contractele încheiate de firma actorului Florin Călinescu cu Ministerul Apărării (MAp) ia o nouă turnură. În perioada 2001-2008, Pro Optica lui Călinescu a încasat aproximativ 30 de milioane de euro.

EVZ a aflat detalii din culisele tranzacţiilor, pe fondul acuzaţiilor referitoare la lipsa licitaţiilor suprapuse peste candidatura lui Călinescu pentru parlament, lansată ieri pe listele PNL.

Colonelul Marin Tănase, şeful Direcţiei Cercetare-Dezvoltare din cadrul Departamentului pentru Armamente, este membru în Consiliul de Administraţie al firmei Pro Optica. Patronată de Florin Călinescu, societatea este un furnizor important de echipamente militare optice pentru Ministerul Apărării încă din 2002. Luna trecută, Pro Optica a încheiat un nou contract cu armata română căreia îi vinde aparatură de ochire şi vedere pe timp de noapte pe bază de radiaţii termice (sisteme ARGUS).

Ne puteți urmări și pe Google News

Achiziţia se derulează prin intermediul Departamentului pentru Armamente, responsabilă pentru înzestrarea armatei, iar firma lui Florin Călinescu va încasa 26 de milioane de lei (7 milioane de euro).

Colonel din minister, administrator la Pro Optica Colonelul Marin Tănase (50 de ani) lucrează pentru firma lui Călinescu din 2006. În declaraţia sa de interese completată în iunie a.c., cu doar câteva luni înainte de parafarea ultimei tranzacţii Pro Optica - MAp, colonelul Tănase scrie cu mâna lui că este membru în Consiliul de Administraţie al Pro Optica, fiind plătit cu 400 lei pe lună pentru serviciile prestate. Documentele obţinute de EVZ de la Registrului Comerţului relevă că mandatul de administrator al colonelului Marin Tănase expiră abia în 2010.

Stânjenit, Tănase recunoaşte dubla sa calitate, dar nu vede în aceasta un conflict de interese. „Nu cred că este o incompatibilitate. Sunt şeful Direcţiei Cercetare- Dezvoltare (n.r. - din cadrul Departamentului pentru Armamente). Sunt cercetător, n-am nicio legătură cu achiziţiile“, se apără ofiţerul, care activează în minister din 1991.

El argumentează că informaţiile la care are acces direct ca şef al unei direcţii din MAp nu interferează cu funcţia de administrator al unei firme private care vinde frecvent echipamente militare către acelaşi minister. „Am fost desemnat de conducerea Departamentului pentru Armamente în consiliul de administraţie al Pro Optica. Departamentul este împărţit în mai multe structuri şi cea la care lucrez nu se ocupă cu achiziţii. N-am nicio legătură cu contractul de care spuneţi“, ne-a declarat Marin Tănase.

La întrebarea EVZ, privind atribuţiile direcţiei de cercetare pe care o conduce (propunerea de echipamente militare, inclusiv de la firme private, în vederea dotării armatei), colonelul Marin Tănase susţine că nu lucrează în domeniul achiziţiilor publice şi îşi aduce, brusc, aminte că este ofiţer: „Aşteptaţi răspunsul de la minister. Eu sunt militar şi trebuie să respect nişte reguli“.   Soţia colonelului Marin Tănase, Letiţia, lucrează şi ea la Pro Optica, detaliu pe care ofiţerul îl menţionează în declaraţia sa de avere. Ea ocupă funcţia de manager al calităţii şi are calificare de auditor şef, fiind angajată la reprezentanţa locală a firmei de certificare AJA Registras, din Marea Britanie. Călinescu: „Nu cunosc aşa ceva“ Contactat de EVZ, Florin Călinescu pretinde că nu ştie dacă un angajat al Ministerului Apărării lucrează pentru firma sa: „Nu cunosc aşa ceva, îmi pare rău“.

Săptămâna trecută, Florin Călinescu a respins acuzaţiile potrivit cărora compania Pro Optica ar fi favorizată de minister, disociind candidatura sa pe listele PNL de parafarea contractului cu armata, în valoare de 26 milioane de lei. Călinescu s-a justificat, arătând că el face afaceri cu Ministerul Apărării încă din 2002, când la putere era PSD, iar ministru al apărării nu era liberalul Teodor Meleşcanu. „Nu are în competenţă achiziţii publice“

Dubla postură a colonelului Marin Tănase este explicată sec de Ministerul Apărării, într-un răspuns oficial remis EVZ: „Prin atribuţiile sale de serviciu, ofiţerul nu are în competenţă activităţi în domeniul achiziţiilor publice (...). Desemnarea sa ca reprezentant în Consiliul de Administraţie al SC Pro Optica SA este fundamentată de expertiza pe care ofiţerul o are în domeniul aparaturii optice şi optoelectrice. Ofiţerul nu a făcut parte din niciuna din comisiile de licitaţie, selecţie, negociere etc. şi ca atare nu au fost încălcate prevederile legislaţiei privind achiziţiile publice şi ale Codului etic care impune reglementări specifice pentru personalul Ministerului Apărării cu atribuţii în acest domeniu“.

Directorul general al Pro Optica, Marinică Mîrzu, a evitat să răspundă tranşant la întrebările EVZ.

„Academia Caţavencu“ a dezvăluit că soţia generalului maior Ion Eftimie Sandu, locţiitor al şefului Departamentului pentru Armamente, este angajată ca Division Manager al Departamentului de apărare şi securitate din Pro Optica. (Andreea Pocotilă) 30 DE MILIOANE €

Şapte ani de afaceri cu statul

Ministerul Apărării (MAp) a fost, în ultimii 7 ani, o „ţeavă“ prin care au curs aproape 30 de milioane de euro către firma Pro Optica, patronată de actorul şi politicianul Florin Călinescu. Potrivit datelor oficiale obţinute de „Evenimentul zilei“, Pro Optica şi MAp au încheiat din 2001 şi până în prezent nu mai puţin de 32 de contracte de valori diferite.

Ministerul Apărării precizează că firma lui Florin Călinescu reprezintă „un partener important, care a livrat mai multe tipuri de produse din grupa aparatură optică şi optoelectronică, îndeplinindu-şi la timp şi de calitate obligaţiile contractuale, nefiind înregistrată nicio reclamaţ ie din partea beneficiarilor în acest sens“. Ultimii doi ani, cei mai profitabili Relaţia Pro Optica - MAp a debutat modest, printr-un contract în valoare de 181 de euro, încheiat în 2001. Obiectul contractului era livrarea a 24 de aparate de ochire pe timp de noapte pentru puşti automate.   Acesta avea să fie, însă, doar începutul unui parteneriat ale cărui proporţii au crescut brusc. În 2002 şi 2003 au fost parafate câte două înţelegeri comerciale, în valoare totală de 1,2 milioane de euro, respectiv 2 milioane de euro. În 2004, an electoral, MAp şi Pro Optica au încheiat trei contracte, în valoare cumulată de 3,2 milioane de euro. Odată cu schimbarea puterii, în 2005, volumul tranzacţiilor a scăzut brusc, la 1,7 milioane de euro. În 2006, relaţia MAp - Pro Optica s-a „încălzit“ din nou: 4 contracte, în valoare totală de 4,4 milioane de euro.   „Boomul“ parteneriatului a fost, însă, atins în 2007 şi 2008 - anii în care portofoliul Apărării a fost deţinut de PNL, prin ministrul Teodor Meleşcanu. În 2007, firma lui Călinescu şi MAp au încheiat 18 contracte, în valoare totală de 8,5 milioane de euro, iar 2008 este anul controversatului contract în valoare de peste 7 milioane de euro, din care firma lui Călinescu a încasat până acum doar 1,8 milioane - restul urmând să fie plătit în următorii ani dacă evaluatorii ministerului vor decide să păstreze parametrii înţelegerii multianuale.   Pentru aceşti bani, Pro Optica a livrat în toţi aceşti ani către MAp diverse echipamente, printre care aparatură de vedere pe timp de noapte pentru manevrare nave şi conducerea focului la monitoare şi vedete, ochelari de vedere ciclopici pe timp de noapte, camere termale portabile sau aparate de ochire pe timp de noapte pentru puşti automate de diverse calibre. Potrivit MAp, „pentru toate produsele achiziţionate la SC Pro Optica SA au fost respectate prevederile legale din domeniul achiziţiilor publice“. (Oana Dobre)

INTERPRETĂRI ÎN FUNCŢIE DE NECESITĂŢI Legea permite conflictul de interese

Ministerul Apărării îşi apără ofiţerul care administrează firma lui Florin Călinescu invocând articolul 30, lit. b, din Legea privind statutul cadrelor militare (vezi facsimil).

Avocatul Petruţ Ciobanu a explicat însă pentru EVZ că, prin modul în care au fost formulate textele de lege, conflictul de interese este oricând posibil.

Potrivit lui Ciobanu, dispoziţiile art. 30 alin. 1 din lege conţine o normă generală imperativă, în sensul că ofiţerii, maiştrii militari şi subofiţerii în activitate au obligaţia de nu a efectua acte care contravin demnităţii, prestigiului şi normelor de comportare care decurg din calitatea lor de cadre militare, fără ca legiuitorul să enumere care ar fi aceste activităţi.   „Dispoziţia aceasta imperativă cu caracter general este reluată de legiuitor în art. 30 alin. 2 lit. b), care enumeră, în concret, o serie de incompatibilităţi, precum şi o excepţie de la acestea. Modalitatea aleasă de legiuitor nu este cea mai fericită, întrucât numirea respectivă poate fi uneori arbitrară sau poate ascunde anumite interese. Pentru a nu exista o serie de abateri sau abuzuri, legiuitorul trebuia să reglementeze strict modalitatea în care se pot face aceste numiri, de către cine, pe ce durată, care sunt condiţiile care trebuie îndeplinite. În plus, pot fi o serie de aspecte ce pot determina o incompatibilitate în momentul numirii - persoana numită este rudă sau afin cu o persoană ce are interes în a încheia contracte cu regia autonomă respectivă, iar aceste aspecte nu sunt aduse la cunoştinţa persoanei care l-a numit. Pot apărea incompatibilităţi chiar şi după momentul numirii, iar legiuitorul nu prevede obligativitatea aducerii acestora la cunoştinţa persoanei care face numirile. Aceste modalităţi pot fi însă prevăzute prin regulamentele militare, care au o forţă juridică inferioară legii, iar, în aceste condiţii, conflictul de interese este oricând posibil“, a completat Petruţ Ciobanu. (Cristi Ciupercă)

RĂSPUNS OFICIAL. Ministerul Apărării îl sprijină pe colonelul Tănase, interpretând legea într-un stil propriu

LEGE CU VICII. Acest articol de lege permite abateri, conflicte de interese şi incompatibilităţi flagrante

INTERVIU

Călinescu: „Am şi cu SRI şi cu SIE nişte contracte!“   EVZ: În ultimii 7 ani, între firma dumneavoastră şi Ministerul Apărării au fost încheiate contracte în valoare de aproape 30 de milioane de euro. Sunteţi un furnizor constant şi important al MAp…  Florin Călinescu: Da, dar noi mai furnizăm şi în altă parte, altor beneficiari. Prin contractul de privatizare, eu m-am obligat să rămân în industria naţională de apărare. Am şi cu SRI şi cu SIE nişte contracte.  Ce fel de contracte? Din câte ştiu eu, am furnizat anumite echipamente şi altor parteneri.  Ce fel de echipamente aţi furnizat la SRI? Nu cunosc. M-am dus o dată la fabrică şi am găsit pe unii cu maşini negre. L-am întrebat pe fratele meu, care lucrează şi el la firmă, cine sunt. Mi-a spus că sunt de la SRI şi au venit să ridice nişte echipamente. Aşa am aflat că avem contracte şi cu SRI. Reţineţi un lucru: eu sunt doar un investitor. Eu nu am nicio calitate acolo. Din câte ştiu eu, în anumite situaţii, partenerii doresc ca informaţiile să rămână între furnizori şi beneficiari. Adevărat, dar confidenţialitatea are alt regim atunci când e vorba de bani publici. Nu mă luaţi cu din astea cu bani publici… Repet: eu nu am participat în viaţa mea la vreo negociere sau la semnarea vreunui contract.  Este firma dumneavoastră. Este normal să decideţi cu cine încheiaţi contracte şi cu cine nu. Eu sunt proprietar, dar am încredinţat managementul acestei firme unor oameni, care au şi drept de semnătură în bancă. Ştiţi că pot să fugă într-o noapte cu toţi banii mei? Eu n-am semnat în viaţa mea niciun contract. Sunt doar proprietarul acestei firme. Am şi o fabrică de textile şi 300 de hectare de vie. Asta înseamnă că trebuie să mă pricep la optică, la textile sau la viticultură ca să investesc în ţara mea?  Din lista contractelor încheiate între MAp şi Pro Optica, rezultă că înţelegerile pe sumele cele mai mari au fost încheiate în ani electorali. Este o coincidenţă? Nu mă priveşte această întrebare, habar n-am. Dacă tot observaţi chestia asta, hotărâţi-vă: cât e vorba de PSD şi cât e vorba de PNL? Este o coincidenţă că anii cei mai valoroşi pentru contracte sunt 2007 şi 2008?  Nu cunosc această situaţie. Această firmă are activitate din 2000 până în 2008. Altceva... În ce proporţie veniturile firmei dumneavoastră provin din contracte cu MAp? Nu cunosc nici acest lucru.

32 de contracte a primit firma lui Florin Călinescu de la Ministerul Apărării între 2001-2008