Evenimentul Zilei > EVZ Special > Armata israeliană, noi atacuri asupra unor ținte militare Hamas în Fâșia Gaza. FOTO
Armata israeliană, noi atacuri asupra unor ținte militare Hamas în Fâșia Gaza. FOTO

Armata israeliană, noi atacuri asupra unor ținte militare Hamas în Fâșia Gaza. FOTO

Israelul spune că a efectuat atacuri aeriene în Gaza peste noapte după ce palestinienii au lansat baloane incendiare, după prima explozie majoră de la conflictul de 11 zile, de luna trecută.

Într-un comunicat, Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au declarat că avioanele sale de luptă au lovit companiile militare operate de Hamas în Khan Younis și în orașul Gaza.

Armata a atacat în noaptea de joi spre vineri anumite ţinte strategice ale mişcării islamiste Hamas din Fâşia Gaza, potrivit informaţiilor furnizate şi martori. Agenția de știri palestiniană Wafa a raportat că aeronavele au bombardat un site din zona Maen, la sud de Khan Younis provocând pagube materiale.

Baloanele au provocat marți 20 de incendii în sudul Israelului

Hamas a declarat că este un răspuns la un marș al naționaliștilor în Ierusalimul de Est ocupat. Nu au existat victime de ambele părți și calmul a fost restabilit.

În ultimii ani, militanții au trimis frecvent baloane cu heliu care transportau containere cu combustibil ars și dispozitive explozive peste granița cu Gaza. Dispozitivele au provocat sute de incendii în Israel, arzând mii de hectare de pădure și terenuri agricole.

Un site din Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza, ar fi lovit într-un atac aerian israelian din 16 iunie 2021

Armata israeliană a informat că avioanele sale de război au vizat poziţii ale Hamas în Fâşia Gaza ca represalii la tirurile cu baloane incendiare de joi, iar jurnaliştii AFP din teritoriul palestinian au raportat, de asemenea, explozii în timpul nopţii.

Aceasta este a doua rundă de raiduri israeliene în Fâşia Gaza de la începutul săptămânii şi sfârşitul războiului de 11 zile (10 – 21 mai) cu mişcarea armată islamistă Hamas, la putere în Fâşia Gaza, unde trăiesc două milioane de palestinieni.

Un câmp lângă Nir Am, în sudul Israelului, este văzut în flăcări după ce palestinienii din Gaza au trimis baloane incendiare peste graniță (15 iunie 2021)

Forţele israeliene susţin că raidurile sale au vizat o ţintă militară a Hamas din oraşul Gaza şi una de lansare a rachetelor, situată în Khan Younes, în sudul enclavei aflate de 15 ani sub blocadă israeliană.

Totodată, şeful armatei israeliene, generalul Aviv Kohavi, a cerut militarilor să sporească pregătirea armatei pentru o serie de scenarii, inclusiv reluarea ostilităţilor.

Ultimele confruntări s-au soldat cu moartea a 260 de palestinieni, printre care copii şi adolescenţi, şi 13 israelieni. Noile schimburi de focuri survin pe fondul eforturilor Egiptul de a consolida armistiţiul fragil în vigoare, scrie BBC.

Publicat in categoriile: EVZ Special, International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: