Armata iraniană amenință că va interveni în protestele legate de moartea Mahsei Amini, în timp ce represiunea se intensifică

Armata iraniană amenință că va interveni în protestele legate de moartea Mahsei Amini, în timp ce represiunea se intensifică Sursa: Wikipedia

Vineri, televiziunea de stat a estimat la 26 de morți în timpul protestelor, în timp ce ONG-urile internaționale au numărat cel puțin 31 de civili uciși, iar mai mulți martori spun că represiunea s-a extins în zone ale Teheranului aflate departe de manifestații.

Armata iraniană i-a avertizat vineri pe cei care participă la demonstrațiile legate de moartea Mahsei Amini că este „pregătită” să ajute poliția „să se ocupe de aceste conspirații”. Amini a murit la vârsta de 22 de ani, după ce a intrat în comă la secția de poliție unde fusese dusă de poliția morală pentru că nu a purtat corect vălul.

Armata iraniană nu intervine de obicei în proteste; aceasta este o funcție rezervată Gărzii Revoluționare. Gardienii Revoluției au calificat demonstrațiile drept „răzvrătire", în timp ce autoritățile iraniene au afirmat că demonstrațiile sunt incitate de „inamicul străin” pentru a „slăbi regimul islamic”.

De asemenea, Ministerul de Informații al țării a declarat că va urmări în justiție „adunările ilegale” din cauza proliferării „mișcărilor contrarevoluționare în incidentele recente”. Anterior, joi, președintele Curții Supreme de Justiție a Iranului, Gholam Hossein Mohseni Ejei, a cerut forțelor de securitate ale națiunii persane să răspundă cu duritate protestelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Împușcături, gaze lacrimogene și represiune la Teheran

Vineri, televiziunea de stat a estimat că numărul morților în timpul protestelor se ridică la 26. În ciuda cifrelor IRIB, organizația neguvernamentală Iran Human Rights (IHR) a afirmat că cel puțin 31 de civili au murit în urma represiunii. În timpul demonstrațiilor, multe femei ard văluri și portrete ale ayatollahului Ruhollah Khomeini și își taie părul în semn de protest.

Mai mulți martori au declarat că, în ultimele zile, violențele au trecut de la concentrarea în centrul sensibil al Teheranului la răspândirea în alte zone în care nu au existat manifestații, potrivit Efe. Ei raportează că forțele de securitate au apărut în zonele comerciale și rezidențiale trăgând focuri de armă în aer, lansând gaze lacrimogene și bătând pietonii.

Guvernul iranian restricționează drastic internetul, rețelele de telefonie mobilă fiind întrerupte de la ora nouă seara până în dimineața ultimelor două zile, o limitare pe care o parte a populației țării persane a avertizat-o pe rețelele de socializare încă de la începutul protestelor.

În același timp, mii de iranieni au mărșăluit vineri în demonstrații pro-guvernamentale față de protestele care au zguduit Iranul. Sloganuri precum „Moarte Americii" și „Moarte Israelului" au fost repetate împreună cu proclamații în favoarea liderului suprem al Iranului, Ali Khamenei, și a ayatollahului Khomeini.

Organizația ONU pentru Femei solicită o anchetă în cazul morții lui Amini

Organizația ONU pentru Femei și-a exprimat vineri profunda îngrijorare cu privire la moartea lui Amini și a cerut o anchetă „imparțială" din partea unei autorități independente.

Organizația a declarat că, deși „cauzele și circumstanțele care au dus la moartea ei sunt neclare", „ceea ce este clar este că a fost reținută și tratată într-un mod care încalcă cele mai elementare drepturi ale omului”. Poliția morală a negat toate acuzațiile după moartea ei, iar președintele iranian Ebrahim Raisi a promis o anchetă.

Moartea tinerei aparținând minorității kurde din Iran, la 16 septembrie, a provocat manifestații în peste 20 de orașe din țară și în diferite țări din întreaga lume, care și-au arătat respingerea față de represiunea la care sunt supuse femeile din țara persană.