Haos în Iran. Un membru al organizaţiei paramilitare proguvernamentale a fost înjunghiat

Haos în Iran. Un membru al organizaţiei paramilitare proguvernamentale a fost înjunghiatSursa foto: Europa Libera

Mii de oameni au ieșit în stradă pentru a cincea zi consecutiv după moartea unei femei de doar 22 de ani care se afla în custodia poliției moralității.

Confruntările dintre protestatari și forțele de ordine din Iran continuă, după moartea de săptămâna trecută a lui Mahsa Amini, o iraniancă de 22 de ani care se afla în custodia poliției moralității.

În orașul nord-estic Mashhad, un membru al organizaţiei paramilitare proguvernamentale Basij a fost înjunghiat mortal.

Numărul total al membrilor forțelor de securitate uciși de la începutul protestelor din Iran a ajuns la trei.

Agenţiile de presă Tanim şi Fars au informat despre incident pe Telegram, iar până în prezent nu a apărut nicio confirmare oficială, scrie BBC.

În Iran are loc cea mai mare demonstrație din ultimii ani după moartea unei femei de 22 de ani într-un centru de „reeducare”

De cinci zile continuă protestele declanșate după moartea tinerei de doar 22 de ani. Pe rețelele sociale au apărut filmări prin care mulțimea adunată în Kerman aplaudă o femeie care își taie părul descoperit.

Filmarea îi arată pe protestatari, majoritatea bărbați, strigând: „Femei, viață, libertate”. Alții se luptă cu forțele de securitate, dau foc eșarfelor și distrug afișe care îl înfățișează pe Liderul Suprem al țării, Ali Khamenei, și strigă: „Moarte dictatorului!”

Mahsa Amini, femeia de 22 de ani, a murit vineri, după ce a suferit un atac de cord și a intrat în comă. Ea a fost plasată într-un centru de reeducare al poliției moralității după ce a încălcat legea iraniană care le obligă pe femei să își acopere capul, mâinile și picioarele.

Potrivit familiei victimei, Amini nu avea probleme cu inima, iar în filmările distribuite de media de stat din Iran a arătat-o pe femeie prăbușindu-se într-un centru de „reeducare.”

Reamintim că poliția moralității din Iran se ocupă cu asigurarea legii și are sarcina de a impune reguli sociale stricte, printre care se numără și asupra codului vestimentar prin care femeile sunt obligate să-și acopere capul cu un hijab când ies în public.