Evenimentul Zilei > Actualitate > Arhiepiscopul Tomisului, scrisoare către Guvern: „Ne aflăm în fața unor mari abuzuri”
Arhiepiscopul Tomisului, scrisoare către Guvern: „Ne aflăm în fața unor mari abuzuri”

Arhiepiscopul Tomisului, scrisoare către Guvern: „Ne aflăm în fața unor mari abuzuri”

Măsurile adoptate de autorități în actualul context epidemiologic reprezintă abuzuri împotriva clerului ortodox și a credincioșilor, susține arhiepiscopul Tomisului.

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a transmis o scrisoare deschisă premierului Ludovic Orban în care susţine că restricțiile impuse menite să împiedice răspândirea pandemiei de COVID-19 reprezintă abuzuri împotriva clerului şi credincioşilor ortodocși, care sunt împiedicaţi să desfăşoare datinile bisericeşti.

În scrisoarea adresată premierului, ÎPS Teodosie atrage atenția asupra situaţiei conflictuale ce poate să apară în contextul împiedicării enoriaşilor şi credincioşilor, din toată ţara, de a lua parte la tradiţionalul pelerinaj de la mânăstirea şi peştera din satul Ion Corvin (judeţul Constanţa), organizat de Praznicul Sf. Apostol Andrei, programat pe 30 noiembrie.

„Nu vom îngădui acum ca dreptul de a-l cinsti aşa cum se cuvine pe Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, să ne fie călcat în picioare de cei care nu au frică de Dumnezeu şi se închină unei ştiinţe absurde, care nesocoteşte pe om în integralitatea sa: trup, dar şi suflet. Ce veţi face? Ne veţi bate, amenda, aresta şi executa pe toţi cei care vom merge să ne rugăm la Mânăstirea Peştera Sfântului Apostol Andrei, în ziua prăznuirii sale?!? Veţi asmuţi justiţia şi forţele de ordine împotriva propriilor fraţi şi surori pentru a vă atinge scopurile fixate?”, se arată în scrisoare.

ÎPS Tedosie face trimitere la Revoluție

Arhiepiscopul Tomisului face apel către prim-ministrul Ludovic Orban, invocând moderaţie în aplicarea restricţiilor de circulaţie în zonele de carantină impuse în contextul pandemiei. El îi reamintește că tot de la un presupus conflict în care autorităţile statului au înfruntat un cleric a izbucnit Revoluţia Română la Timişoara, în 1989.

„Nu subestimaţi dorinţa oamenilor de a striga din nou în stradă la Constanţa şi în alte părţi ale ţării «cu noi este Dumnezeu», pentru a se putea ruga şi trăi liber, fără o nouă dictatură. Un dram de înţelepciune în plus v-ar putea readuce în ultimul ceas dumneavoastră şi colaboratorilor în suflete omenia, credinţa şi dreapta simţire pe care se pare că raţiunile pandemiei vi le-au întunecat. Dumnezeu să vă dăruiască gândul cel bun pentru a face ceea ce este cu adevărat de folos oamenilor din această ţară şi a nu lupta cu înverşunare împotriva lui Dumnezeu şi a celor care cred în el”, a mai spus ÎPS Teodosie în mesaj.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE