Prim-ministrul Stefan Lofven a calificat atacurile ca fiind „foarte bine organizate, aproape ca o operaţiune militară” şi a adăugat că „începe să se înfurie” şi că „societatea trebuie să reacţioneze cu duritate”.

Totuşi, astfel de atacuri nu reprezintă nici o noutate pentru Suedia. Acum cinci ani, de exemplu, Suedia a cunoscut zile întregi de violenţe de stradă, cu maşini şi clădiri incendiate.

La începutul lui 2016, „poliţia a fost nevoită să fugă pentru a se pune la adăpost după ce a fost încercuită de o mulţime de imigranţi furioşi”, scria Express. Poliţiştii tocmai „încercau să vină în ajutorul unui băieţel de 10 ani care fusese violat şi al tinerei Alexandra Mezher, de 22 de ani, care fusese înjughiată de un băiat somalez de 15 ani.”

Violenţe de stradă au izbucnit şi într-un cartier populat majoritar cu imigranţi din Stockholm, în 2017, evenimentele soldându-se de asemenea cu maşini incendiate, informa CNN la vremea respectivă.

Tot anul trecut, un solicitant de azil frustrat a intrat cu un camion în mulţime, omorând şi rănind mai multe persoane.

În 2017, în Suedia au fost înregistrate 306 incindente confirmate în care s-au tras focuri de armă. Ţara scandinavă este a doua din Europa din punct de vedere al violenţelor.

Nivelurile omuciderilor sunt „net superioare mediei Europei occidentale”, scria Politico. „Tulburările sociale, cu incendierea maşinilor, atacurilor împotriva celor care intervin primii şi chiar răscoalele de stradă sunt un fenomen recurent.”

În acelaşi timp, Suedia a devenit un rai pentru imigranţi din cauza politicii sale de deschidere a frontierelor. Peste 60.000 de imigranţi au intrat în Suedia în ultimii cinci ani, scrie Zero Hedge.

Suedia este în vîrful listei ţărilor care primesc cei mai mulţi solicitanţi de azil pe cap de locuitor. Legătura dintre creşterea populaţiei de imigranţi şi sporirea numărului de infracţiuni cu violenţă este evidentă, deşi autorităţile suedeze au fost reticente în a da publicităţii statistici privind infracţionalitatea bazate pe originea naţională a autorilor, din motive de corectitudine politică.

Cu toate acestea, Politico scria că criminalitatea cu arme de foc, care a explodat în ultimii ani, este „în principal un fenomen manifestat printre imigranţi, în societăţile paralele” apărute.

Potrivit publicaţiei suedeze Dagens Nyheter din 2017, citată într-un articol despre imigraţia din Suedia de Wikipedia, „cel puţin 90% dintre toate omorurile şi tentativele de omor cu mână armată comise pe teritoriul Suediei sunt comise de imigranţi sau de cei care au cel puţin un părinte imigrant”.

Articolul din Wikipedia citează şi un raport al poliţiei din 2017 privind crima organizată din Suedia care afirmă că „în majoritatea zonelor ţării cu cea mai mare rată a criminalităţii, populaţia reprezentată de imigranţi este între 50 şi 60%”.

Bijan Pancevski, corespondent al Wall Street Journal şi care a scris şi pentru Times, a postat un mesaj pe Twitter anul trecut, din Suedia, în care nota că ţara „cunoaşte o creştere fără precedent a împuşcăturilor, atentatelor şi infracţiunilor sexuale” care „se limitează în special la zonele populate cu imigranţi”.

Deşi autorităţile suedeze au păstrat până acum tăcerea în legătură cu responsabilii valului recent de violenţe din Göteborg şi celelalte oraşe, se ştie că în trecut pentru astfel de acte au fost vinovate grupuri de tineri imigranţi.

Anul trecut, de exemplu, scria Express, bandele de tineri imigranţi au transformat cel mai mare centru comercial din Suedia, aflat la Göteborg, într-o zonă interzisă („no-go zone”), în care legea nu mai este aplicată: „intimidează poliţia, hărţuiesc fetele şi vând droguri fără să se ascundă”.

Nu trebuie să fii un geniu ca se înţelegi că este foarte probabil ca aceşti tineri imigranţi să fie responsabili de incendierile de luni, scrie Front Page Magazine.

Suedia a înăsprit recent legile privind imigraţia, dar se poate să fie prea târziu. Imigraţia şi urmările sale vor constitui problema centrală de dezbatere şi dispută în campania electorală pentru alegerile care au loc în Suedia.