Studiul care ar putea stârni o revoltă mondială. Ce spun psihologii despre oamenii care cred în astrologie și horoscop

Studiul care ar putea stârni o revoltă mondială. Ce spun psihologii despre oamenii care cred în astrologie și horoscop Sursa: Pixabay

Psihologii de la Universitatea Lund din Suedia au chestionat peste 250 de persoane despre credințele lor în astrologie și despre profilurile lor de personalitate. Ei au descoperit că cei cu convingeri puternice au obținut un scor mai mare la narcisism, dar mai scăzut la inteligență. 

Oamenii care sunt abonați la astrologie și horoscop tind să fie mai narcisiști ​​și mai puțin inteligenți, a dezvăluit un nou studiu. Narcisiștii pot fi mai susceptibili la horoscoape, deoarece sunt mai „rezistenți la fapte” și consideră că încadrarea pozitivă atrage grandiozitatea lor, a spus echipa de cercetare.

Studiul a fost întreprins de psihologul Petri Kajonius de la Universitatea Lund din Suedia și de colegii săi. „Astrologia este în creștere în popularitate, în ciuda lipsei de sprijin științific”, au scris cercetătorii în lucrarea lor. „Nu este clar de ce această practică străveche de a studia pozițiile și mișcările corpurilor cerești – cu convingerea că acestea influențează comportamentul uman – trece printr-o perioadă de maximă ascensiune”.

Dr. Kajonius și colegii săi au vrut să vadă dacă o credință în astrologie este asociată cu vreo trăsătură de personalitate anume

Ei au recrutat 264 de persoane prin intermediul rețelelor sociale și le-au pus să completeze o serie de chestionare. Prima a explorat măsura în care fiecare participant credea în astronomie și dacă a înțeles că aceasta este susținută de cercetarea științifică.

Ne puteți urmări și pe Google News

Întrebările ulterioare au oferit o evaluare generală a personalității – în conformitate cu taxonomia, împreună cu teste specifice pentru nivelurile de inteligență și trăsăturile narcisiste. „Rezultatul principal a arătat: cu cât narcisismul este mai mare, poate în mod surprinzător, cu atât credința în astrologie este mai mare”, au scris cercetătorii.

Echipa are câteva ipoteze care ar putea explica descoperirile lor: Deoarece predicțiile și horoscoapele astrologice tind să fie încadrate în mod pozitiv, acest lucru întărește sentimentele grandioase - și, prin urmare, ar putea atrage și mai mult narcisiștii, au explicat ei.

Pe lângă aceasta, au observat că, „trăsăturile narcisiste sunt corelate cu credința că astrologia este susținută de știință, ceea ce duce la speculații că narcisiștii pot fi în general mai rezistenți la fapte”.

Echipa a mai descoperit: „cu cât nivelul de inteligență este mai ridicat, cu atât credința în astrologie este mai scăzută”

S-au observat corelații pozitive similare între credința în astrologie și niveluri mai înalte de agreabilitate și extroversie. Cercetările anterioare au concluzionat că oamenii sunt mai predispuși să pună în valoare astrologia în momente de criză personală. Un fapt, a remarcat echipa, care ar putea explica de ce popularitatea pseudoștiinței pare să fie în creștere în prezent.

În prezent, suntem înconjurați de factori de stres precum schimbările climatice și, recent, pandemia de COVID-19, ceea ce face ca subiectul să fie pertinent”, au scris cercetătorii.

În plus, au avertizat, „credința în astrologie se corelează cu credința în mai multe alte pseudoștiințe, precum și cu credința în teoriile conspirației – ceea ce indică faptul că s-ar putea să nu fie chiar atât de inofensiv”. Concluziile complete ale studiului au fost publicate în revista Personality and Individual Differences, informează dailymail.